31 iulie: Ziua instrumentelor muzicale neobişnuite şi ziua pădurarilor
Autor: Astrosens Team
Data publicării:
Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare. 

Ziua instrumentelor muzicale neobişnuite

La data de 31 iulie este sărbătorită Ziua instrumentelor muzicale neobişnuite (#UncommonInstrumentAwarenessDay). De la cântatul din frunză sau din linguriţe şi până la instrumente complexe dar foarte puţin cunoscute, aşa cum este balalaika contrabas, această zi este dedicată răspândirii informaţiilor despre astfel de instrumente muzicale dar şi pentru ascultarea bucăţilor muzicale interpretate în astfel de moduri nonconformiste. Printre cele mai puţin cunoscute dar şi mai bizare instrumente muzicale se numără toha, cunoscută şi drept harpa totem, un instrument inventat de compozitorul Victor Gama.

Sursa de inspiraţie pentru toha au fost cuiburile unei specii dispărute de păsări din Angola, iar instrumentul a fost creat pentru a evoca spiritele acestor păsări. Toha poate fi interpretată simultan de doi muzicieni. Un alt astfel de instrument este stilofonul, inventat de Brian Jarvis în 1967. Stilofonul este o claviatură miniaturală analoagă la care se cântă cu ajutorul unui stilus. Chitara Pikasso, sau chitara-harpă, a fost construită de maestrul lutier Linda Manzer iar sursa de inspiraţie a fost chiar Pablo Picasso, fondatorul mişcării cubiste şi unul dintre cei mai apreciaţi artişti plastici ai secolului XX. Acest instrument are 42 de coarde, 4 gâturi de chitară şi 2 orificii de rezonanţă. Wintergatan Marble Machine este o cutie muzicală construită manual ce conţine circuite pentru nu mai puţin de 2.000 de bile din oţel. Acest instrument muzical se activează cu ajutorul resorturilor şi al bilelor de oţel ce sunt dirijate prin diverse pâlnii, scripete şi tuburi. Wintergatan poate reda partituri pentru vibrafon, bass, tobă de picior, cinel şi altele.

Ziua mondială a pădurarilor

Tot în ultima zi a lunii iulie este sărbătorită şi Ziua mondială a pădurarilor (#WorldRangerDay). Într-o lume în care pădurile şi speciile de animale şi plante pe care le adăpostesc sunt din ce în ce mai ameninţate, rolul pădurarilor în conservarea şi protecţia naturii este din ce în ce mai important. Ziua mondială a pădurarilor a fost înfiinţată în scopul de a conştientiza importanţa muncii acestor oameni şi de a susţine diferite campanii de educaţie cu privire la protecţia mediului. Conform estimărilor, în întreaga lume sunt amenajate peste 100.000 de rezervaţii, parcuri naturale şi zone protejate. Cea mai veche arie protejată a fost stabilită în Mongolia din anul 1778 şi este zona din jurul Muntelui Bogd Khan Uul, care este astfel cel mai vechi parc naţional din lume. Ziua mondială a pădurarilor a fost înfiinţată de International Ranger Federation din anul 2007.

Sursă: AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară. Zodia cu multe frici

pexels.com

Horoscop chinezesc. Previziuni pentru toate semnele din zodiac, valabile până la 1 mai

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia cu schimbări de dispoziție

freepik.com

Cele PATRU zodii afectate de Luna Plină din Scorpion

pixel