Ziua internaţională a bărbaţilor este sărbătorită pe 19 noiembrie! Cărui bărbat din viața ta îi ești recunoscător/oare?
Ziua instrumentelor muzicale neobişnuite
La data de 31 iulie este sărbătorită Ziua instrumentelor muzicale neobişnuite (#UncommonInstrumentAwarenessDay). De la cântatul din frunză sau din linguriţe şi până la instrumente complexe dar foarte puţin cunoscute, aşa cum este balalaika contrabas, această zi este dedicată răspândirii informaţiilor despre astfel de instrumente muzicale dar şi pentru ascultarea bucăţilor muzicale interpretate în astfel de moduri nonconformiste. Printre cele mai puţin cunoscute dar şi mai bizare instrumente muzicale se numără toha, cunoscută şi drept harpa totem, un instrument inventat de compozitorul Victor Gama.
Sursa de inspiraţie pentru toha au fost cuiburile unei specii dispărute de păsări din Angola, iar instrumentul a fost creat pentru a evoca spiritele acestor păsări. Toha poate fi interpretată simultan de doi muzicieni. Un alt astfel de instrument este stilofonul, inventat de Brian Jarvis în 1967. Stilofonul este o claviatură miniaturală analoagă la care se cântă cu ajutorul unui stilus. Chitara Pikasso, sau chitara-harpă, a fost construită de maestrul lutier Linda Manzer iar sursa de inspiraţie a fost chiar Pablo Picasso, fondatorul mişcării cubiste şi unul dintre cei mai apreciaţi artişti plastici ai secolului XX. Acest instrument are 42 de coarde, 4 gâturi de chitară şi 2 orificii de rezonanţă. Wintergatan Marble Machine este o cutie muzicală construită manual ce conţine circuite pentru nu mai puţin de 2.000 de bile din oţel. Acest instrument muzical se activează cu ajutorul resorturilor şi al bilelor de oţel ce sunt dirijate prin diverse pâlnii, scripete şi tuburi. Wintergatan poate reda partituri pentru vibrafon, bass, tobă de picior, cinel şi altele.
Ziua mondială a pădurarilor
Tot în ultima zi a lunii iulie este sărbătorită şi Ziua mondială a pădurarilor (#WorldRangerDay). Într-o lume în care pădurile şi speciile de animale şi plante pe care le adăpostesc sunt din ce în ce mai ameninţate, rolul pădurarilor în conservarea şi protecţia naturii este din ce în ce mai important. Ziua mondială a pădurarilor a fost înfiinţată în scopul de a conştientiza importanţa muncii acestor oameni şi de a susţine diferite campanii de educaţie cu privire la protecţia mediului. Conform estimărilor, în întreaga lume sunt amenajate peste 100.000 de rezervaţii, parcuri naturale şi zone protejate. Cea mai veche arie protejată a fost stabilită în Mongolia din anul 1778 şi este zona din jurul Muntelui Bogd Khan Uul, care este astfel cel mai vechi parc naţional din lume. Ziua mondială a pădurarilor a fost înfiinţată de International Ranger Federation din anul 2007.
Sursă: AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Vor fi sau nu temperaturi apropiate de normalul...
Vremea se anunță tot mai caldă în săptămâna viitoare,...
Apar noi dovezi că Marte a fost în urmă cu multe...
Daniela Simulescu, astrolog DC...
Astrologul Daniela Simulescu...
Pluto, planeta legată de...
2025 se apropie cu pași...