30 iulie: Ziua internaţională a prieteniei, a cărţilor broşate și ziua în care oferi o îmbrățișare
Autor: Astrosens Team
Data publicării:
Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Ziua internaţională a prieteniei

Ziua internaţională a prieteniei promovează rolul pe care prietenia îl joacă în diferite culturi. Pentru a marca această zi specială, ONU încurajează comunităţile, asociaţiile şi guvernele să organizeze iniţiative, activităţi şi evenimente pentru promovarea reconcilierii, înţelegerii mutuale şi solidarităţii. Ziua internaţională a prieteniei a fost adoptată oficial de ONU la 27 aprilie 2011 în ideea că prietenia între popoare, ţări, culturi şi indivizi poate inspira eforturile de pace şi construi legături între comunităţi. Prieteniile sunt importante şi aduc numeroase beneficii: contribuie la atingerea obiectivelor -fie că e vorba despre o promoţie la locul de muncă sau de a scăpa de câteva kilograme în plus, un cerc social puternic ne poate ajuta să ne îndeplinim obiectivele; sporeşte rezilienţa emoţională şi creşte inteligenţa - Universitatea din Michigan a descoperit că a petrece timp cu alte persoane fie şi doar pentru zece minute îmbunătăţeşte abilitatea de a rezolva probleme; îmbunătăţeşte calitatea somnului - potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Chicago, oamenii au un somn mai neliniştit dacă nu socializează.

Ziua cărţii broşate

La început, cărţile aveau coperţi din lemn, legate în piele şi prinse de un cotor rigid şi, deşi erau durabile şi atractive, erau şi foarte grele şi dificil de manevrat. În secolul al XIX-lea, a apărut o nouă tehnică de legare a cărţilor, cartea broşată (paperback), cu coperta din carton sau hârtie groasă, prinsă de cotor cu ajutorul unui adeziv. Opusul acestui format este cartea cu copertă tare (hardcover). Cărţile broşate erau uşor de transportat, mai puţin costisitoare de produs şi ofereau o modalitate facilă de a putea avea mereu o carte la îndemână. Unul dintre motivele care au dus la crearea unor cărţi mai uşor de transportat a fost dezvoltarea transportului pe calea ferată. Trenul a devenit o formă populară de transport pe distanţe mari, iar cărţile erau o modalitate plăcută de a face ca timpul petrecut în călătorie să treacă mai uşor. Volumele erau însă destul de scumpe, voluminoase şi grele, ceea ce făcea ca transportatul lor să fie riscant, iar cititul dificil în timpul călătoriei. Aşa că primele cărţi cu copertă cartonată au fost destinate călătorilor cu trenul. Ziua cărţii broşate marchează data publicării în Anglia, în 1935, a primelor cărţi cartonate la Penguin, editura care a popularizat cartea broşată pe scară largă. Allen Lane, proprietarul editurii The Bodley Head, se confrunta cu probleme financiare grave în anii 1930, la începutul Marii Crize Economice. Într-o zi, Lane a călătorit cu trenul alături de Agatha Christie - care la vremea respectivă îşi publicase deja romane la editura lui Lane - şi de soţul ei. În timp ce aştepta trenul, Lane a început să se uite la standurile din gară căutând ceva de citit. Întrucât nu a găsit nimic demn de atenţie în afara unor reviste şi a unor volume îndoielnice de ficţiune şi-a dat seama că ar putea scoate bani editând cărţi broşate cu literatură de calitate, care i-ar spori profiturile şi ar permite unui număr mai mare de clienţi să se bucure de ficţiune la preţuri scăzute. Allen Lane a înfiinţat Penguin în 1935 ca parte din editura The Bodley Head. Anul următor, Penguin a devenit o editură de sine stătătoare.

Ziua în care oferi o îmbrăţişare

Îmbrăţişările au beneficii majore, eliberează endorfine şi reduc stresul emoţional. Oamenii care se îmbrăţişează mai des au niveluri mai ridicate de compasiune şi fac faţă mai bine unor situaţii stresante. Îmbrăţişările îmbunătăţesc dispoziţia şi ameliorează durerea. Ziua în care oferi o îmbrăţişare a fost iniţiată de Mike Brundritt, după tragedia în care şi-a pierdut soţia şi fiul în urma unui teribil accident de maşină. Pe 30 iulie 2017, Brundritt se afla într-un vehicul pe autostrada 401, în Chatham-Kent, Ontario, Canada, întorcându-se din vacanţă şi îndreptându-se spre casă alături de soţia sa, Lacie, şi de fiii lor, Kyle şi Evan. Vehiculul în care se afla Brundritt a oprit într-o porţiune de drum în construcţie. Un camion care venea în urma lor nu a reuşit să frâneze la timp şi a intrat în plin în cinci vehicule oprite. Lacie şi Kyle şi-au pierdut viaţa în accident.

Cu câteva zile înainte de prima comemorare a accidentului, Brundritt se gândea la o modalitate prin care să-şi comemoreze soţia şi fiul aşa că a decis să decreteze ziua îmbrăţişării. A publicat pe Facebook îndemnul mergeţi vă rog şi îmbrăţişaţi pe cineva astăzi ca să ajutaţi la demararea acestei zile. Mesajul său a fost distribuit de prieteni şi de familie şi s-a răspândit rapid în Canada, fiind preluat şi de canale media.

Ziua avertizorului de integritate

Ziua avertizorului de integritate celebrează persoanele care denunţă fapte şi sau informaţii care ar putea duce la descoperirea unor fapte ilegale sau ilicite. Ziua de 30 iulie marchează aniversarea primei legi referitoare la avertizorii de integritate din Statele Unite, adoptată în 1778, în vremea Revoluţiei Americane. În 2013, Senatul Statelor Unite a votat în unanimitate decretarea Zilei naţionale pentru aprecierea avertizorilor de integritate în semn de preţuire a persoanelor care au avut curaj să ia atitudine pentru a susţine statul de drept şi democraţia. Centrul naţional al avertizorilor de integritate a fost înfiinţat în 1988 sub forma unei organizaţii non-profit, independentă şi educaţională cu sediul în Washington DC. În 2015, NWC a început să găzduiască o celebrare anuală pe dealul Capitoliului pentru a marca şi comemora contribuţiile avertizorilor de integritate. sursă: AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Codruţ Bălu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
pexels.com

Horoscop chinezesc. Previziuni pentru toate semnele din zodiac, valabile până la 1 mai

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară. Zodia cu multe frici

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia cu schimbări de dispoziție

Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia cu probleme financiare

pixel