30 decembrie - Ziua şuncii sau a baconului
Autor: Astrosens Team
Data publicării:
Astăzi, în Statele Unite ale Americii se celebrează Ziua şuncii sau a baconului.

Șunca este unul dintre alimentele preferate ale multora dintre noi, mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă.

Ziua şuncii

Probabil că există foarte puţine feluri de mâncare în această lume care nu au gust mai bun dacă sunt servite împreună cu câteva feliuţe de şuncă. Fie că este vorba de exoticul bacon acoperit cu ciocolată, sau de cheesburger cu bacon sau pur şi simplu de banala omletă cu şuncă prăjită, pentru mulţi, acest deliciu culinar este foarte greu de refuzat.

Ziua de 30 ianuarie este sărbătorită în Statele Unite ale Americii drept ziua şuncii (#BaconDay). Originile bacon-ului sunt probabil foarte îndepărtate în timp. Istoricii şi lingviştii au identificat provenienţa cuvântului în engleza medie, limba engleză vorbită în perioada de după cucerirea normandă, în cuvântul 'bacun', de provenienţă franceză.

Germanii îi spuneau 'bacho', iar vechii teutoni foloseau cuvântul 'backe', conform site-ului daysoftheyear.com. Toate aceste cuvinte înseamnă 'spate' şi indică faptul că bacon-ul provine din spatele porcului. Romanii se bucurau şi ei de gustul deliciosului bacon, pe care îl numeau însă 'petaso'.

Istoria acestui preparat este foarte lungă pentru că se suprapune cu nevoia oamenilor din vechime de a conserva carnea. Conform surselor istorice, prezenţa baconului este atestată de cel puţin 1500 de ani. În acea perioadă baconul se prepara din carnea de pe spate sau de pe burta porcului, pe care se adăuga sare pentru a o conserva şi era probabil foarte grasă.

În Anglia secolului XII, la iniţiativa unei biserici din Great Dunmow, şunca avea să capete şi o importantă funcţie socială, adânc ancorată în viaţa de familie. Astfel, orice bărbat însurat care putea să jure în faţa lui Dumnezeu şi a congregaţiei că nu s-a certat cu soţia lui timp de un an şi o zi, era răsplătit cu şuncă.

Un bărbat care aducea şunca acasă ('bring home the bacon') era foarte respectat în comunitate şi soţia lui era invidiată de alte femei mai puţin norocoase cu bărbaţii lor. În 1539 exploratorul spaniol Hernando de Soto a dus şunca în Lumea Nouă.

El a adus un număr de 13 porci cu el, la bordul corabiei, iar în următorii 3 ani după debarcarea în America această primă turmă de porci de pe continentul nou-descoperit avea să ajungă să numere peste 700 de exemplare.

Ziua naţională a şuncii a fost creată în 1997 şi este legată şi de un celebru personaj de desene animate, Homer Simpson şi de pasiunea sa sinceră pentru bacon.

Vezi și: Trucuri pentru masa de Revelion de la Chef Joseph Hadad

Sursa: AGERPRES (AS - editor: Codruţ Bălu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care scapă din orice bucluc financiar

Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care nu trebuie să dea vrabia din mână pentru cioara de pe gard

Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop de weekend pentru Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. O zodie trebuie să se răsfețe!

Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop de weekend pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. O zodie se va gândi doar la bani!

pixel