3 mai: Ziua mondială a libertăţii presei
Autor: Astrosens Team
Data publicării:
Ziua mondială a libertăţii presei este celebrată în fiecare an la 3 mai.

Ziua mondială a libertăţii presei

Ziua mondială a libertăţii presei a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiunii a Conferinţei Generale a UNESCO în 1991.

ONU a declarat marcarea acestei zile pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, conform articolului 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului: Orice om are dreptul la libertatea opiniilor şi exprimării;

Acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat, menţionează site-ul www.timeanddate.com.

Începând cu 1997, Premiul Mondial pentru Libertatea Presei UNESCO / Guillermo Cano, în valoare de 25.000 de dolari, este decernat în fiecare an, cu ocazia acestei zile, unei persoane, organizaţii sau instituţii ce se remarcă prin contribuţia esenţială la apărarea sau promovarea libertăţii presei, oriunde în lume.

Premiul poartă numele jurnalistului columbian Guillermo Cano, asasinat în 1987, pentru că a denunţat activităţile traficanţilor de droguri din ţara sa. Juriul internaţional este alcătuit din 14 jurnalişti profesionişti şi directori de publicaţii din toată lumea.

Tot azi, se celebrează și Ziua paranormalului

Oamenii care cred în activităţi paranormale sunt încurajaţi să se întâlnească şi să îşi împărtăşească experienţele, de Ziua paranormalului (#ParanormalDay), o zi neoficială proclamată în Statele Unite dedicată fenomenelor supranaturale care nu au o explicaţie ştiinţifică.

Termenul paranormal există în limba engleză cel puţin din anii 1920. Cuvântul poate fi împărţit în două părţi ca para şi normal. Explicaţia ştiinţifică a lumii care ne înconjoară se spune că aceasta este normală, iar ceea ce este dincolo, deasupra sau contrar acesteia se numeşte para.

Cele mai notabile forme ale credinţelor paranormale se referă la fantome, obiecte zburătoare neidentificate, viaţă extraterestră, abilităţi psihice sau percepţie extrasenzorială.

În timp ce mitologia a încercat de mult timp să înţeleagă experienţele paranormale, acest fenomen continuă să ne fascineze şi astăzi, de la emisiuni TV precum 'Dosarele X' şi 'Vânătorii de fantome' la nenumărate filme, cum ar fi cel numit pe bună dreptate 'Paranormal Activity', din 2009.

Într-un mod destul de potrivit, originile acestei zile sunt un mister.

La fel şi motivul pentru care este marcată pe 3 mai în fiecare an, deoarece niciun eveniment paranormal semnificativ nu pare să se fi petrecut în acea zi.

În Statele Unite a fost avansată totuşi teoria că această dată ar fi fost aleasă deoarece Charles Fort, un autor şi cercetător influent al paranormalului, a murit în acea zi, în 1932.

Charles Fort este poate cel mai cunoscut colecţionar de anecdote paranormale. Se pare că el a compilat până la 40.000 de însemnări despre experienţele paranormale inexplicabile.

Mulţi oameni îl consideră, de asemenea, părintele paranormalismului modern, adică al studiului paranormalului. Ziua paranormalului a fost menţionată pentru prima dată pe Twitter în 2009.

La acea vreme, oamenii respectau această ocazie atât pe 3 mai, cât şi pe 10 august, însă prima dată a prevalat, potrivit dictionary.com

Vezi şi: Peste 80 de oficiali responsabili de lupta împotriva antisemitismului vor veni la Bucureşti

Sursa: AGERPRES (Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Marina Bădulescu, editor online: Alexandru Cojocaru)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. O zodie trebuie să-și vadă lungul nasului!

freepik.com

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care va fi dezamăgită de prieteni

Pixabay.com

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. O zodie trebuie să se abțină de la cheltuieli!

Sursa: pixabay.com

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. O zodie ar trebui să îndrăznească mai mult!

pixel