29 septembrie - O zi în care acordăm prioritate inimii și luăm decizii cu privire la obiceiurile nocive, dar şi ziua învăţăturilor lui Confucius
Autor: Astrosens Team
Data publicării:
Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare. 

Ziua mondială a inimii

Anual, la 29 septembrie, este celebrată Ziua Inimii (#WorldHeartDay), parte a unei campanii internaţionale pentru creşterea gradului de conştientizare a factorilor de risc ce duc la apariţia bolilor cardiace şi accidentului vascular cerebral.

Potrivit Federaţiei Mondiale a Inimii (World Heart Federation), bolile cardiace şi accidentele vasculare cerebrale reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial, ucigând peste 17 milioane de persoane în fiecare an - mai mult decât victimele cancerului, HIV/SIDA şi malariei. Alimentaţia nesănătoasă şi în exces, sedentarismul, hipertensiunea, nivelul crescut al colesterolului şi glucozei, dar şi obiceiurile nesănătoase, precum fumatul, sunt factori care pot declanşa boli de inimă care pot duce la deces. De aceea, aceasta este ziua perfectă pentru a lua decizii bune cu privire la obiceiurile nocive (renunţarea la fumat, începerea unui program de exerciţii fizice, schimbarea alimentaţiei, programare la analize etc.), potrivit daysoftheyear.com.

Ziua mondială maritimă

În ultima zi de joi din luna septembrie este marcată Ziua mondială maritimă (#WorldMaritimeDay) cu scopul de a sublinia importanţa industriei maritime şi a securităţii şi siguranţei în acest domeniu. Multă lume nu realizează că peste 80% din comerţul mondial este realizat prin transportul maritim internaţional, majoritatea bunurilor de larg consum care ajung în magazine şi în gospodăriile din întreaga lume fiind transportate pe apă. Fiind cea mai accesibilă şi eficientă formă de transport pentru mărfuri, activitatea maritimă continuă să fie o parte vitală a industriei comerciale la nivel mondial. De asemenea, Ziua mondială maritimă supune atenţiei şi alte aspecte legate de elementul uman al transportului maritim, inclusiv siguranţa şi securitatea vieţii la bordul navelor, bunăstarea navigatorilor şi importanţa asigurării unei pregătiri adecvate şi a unei forţe de muncă calificată, pregătită să facă faţă provocărilor şi oportunităţilor digitalizării şi automatizării. Ziua mondială maritimă a fost iniţiată de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) în colaborare cu agenţia sa specializată - Organizaţia Maritimă Internaţională (OMI), care a fost creată în 1948, cu scopul facilitării cooperării în domeniul navigaţiei maritime internaţionale, asigurării securităţii maritime, prevenirii poluării mărilor şi oceanelor şi al elaborării convenţiilor internaţionale privind navigaţia maritimă. În 1948, la o conferinţă internaţională la Geneva, în Elveţia, a fost adoptată o convenţie care stabilea, în mod formal, înfiinţarea organizaţiei maritime. Convenţia a intrat în vigoare la 17 martie 1958, prin ratificarea acesteia de către 21 state. OMI şi-a început însă activitatea în ianuarie 1959, în urma Conferinţei Maritime a Naţiunilor Unite de la Geneva. Până la 22 mai 1982, s-a numit Organizaţia Interguvernamentală Consultativă pentru Navigaţie Maritimă (IMCO). Această zi a fost marcată pentru prima dată la 17 martie 1978, cu prilejul celei de-a 20-a aniversări de la intrarea în vigoare a Convenţiei OMI.

Ziua Confucius

„Dacă gândeşti în termen de un an, plantează o sămânţă; dacă gândeşti în termen de zece ani, plantează copaci; dacă gândeşti în termen de o sută de ani, învaţă oamenii” şi „Învaţă şi din timp în timp repetă, nu-i aşa că-ţi produce bucurie?” sunt doar două dintre vorbele înţelepte, care ne-au fost transmise de-a lungul secolelor, ale lui Confucius (552-479 î.e.n.), filosof chinez care a influenţat în mod radical gândirea asiatică şi nu numai.

Considerat cel mai faimos dascăl al Chinei, Confucius a avut de timpuriu convingerea că ar putea să îndrepte lumea. El a plecat în autoexil, într-o lungă călătorie, în căutarea unei conduceri în slujba căreia să se facă util în acest scop, însă n-a găsit niciodată aşa ceva. Mare parte din viaţă şi-a luat ucenici care i-au absorbit învăţătura, acest filosof şi învăţător având o influenţă semnificativă asupra culturii şi societăţii chineze. Atât în perioada în care a trăit, cât şi ulterior. Învăţăturile sale filosofice poartă numele de confucianism, încapsulând virtuţi precum moralitatea, dreptatea, bunătatea, smerenia, sinceritatea şi corectitudinea în relaţiile sociale. De la Confucius ne-au rămas discursuri, cugetări şi aforisme culese de discipolii săi, o moştenire de reguli şi practici pentru asigurarea ordinii în stat şi societate. Ziua Confucius oferă ocazia perfectă de a aprecia educaţia şi cunoaşterea, potrivit daysoftheyear.com. De altfel, această zi este sărbătorită şi ca Ziua Profesorului în China şi Taiwan.

sursă: AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Codruţ Bălu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Prognoza meteo în următoarea lună. Cum va fi vremea?

Vor fi sau nu temperaturi apropiate de normalul...

Se încălzește vremea. Vor fi din nou 19 grade Celsius 

Vremea se anunță tot mai caldă în săptămâna viitoare,...

Chinezii au descoperit că pe Marte a existat un imens ocean 

Apar noi dovezi că Marte a fost în urmă cu multe...



Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

20 de ani de metamorfoze pentru cele PATRU zodii afectate de Pluto în Vărsător. „Ce ți-e scris, în frunte ți-e pus!”

Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop azi. Pluto intră în Vărsător. Previziuni pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

freepik.com

Cele PATRU zodii afectate de Mercur retrograd. Strângeți-vă centurile de siguranță!

freepik.com

Zodiile care trebuie să își corecteze greșelile înainte de sfârșitul anului. E timpul să tragă linie!

pixel