29 aprilie: Lunea Mare. Este începutul Săptămânii Patimilor! Ce tradiții există?
Autor: Gentiana Mocanu-Pavel
Data publicării:
Azi este Lunea Mare din Săptămâna Patimilor. Se face pomenirea lui Iosif, fiul patriarhului Iacob.

Lunea Mare este denumirea religioasă pentru ziua de luni din Săptămâna Patimilor, săptămâna dinaintea Paștelui, care consemnează patimile, moartea și învierea lui Iisus Hristos în creștinismul ortodox. Această zi este plină de semnificații și ritualuri religioase.

De asemenea, Lunea Mare marchează începutul Săptămânii Patimilor, care este cea mai importantă săptămână din calendarul liturgic creștin.

Maica Domnului, un model de smerenie. Rugăciunea puternică pe care o poți spune

Lunea Mare este considerată o oportunitate de introspecție și pregătire spirituală pentru evenimentele care vor urma în restul săptămânii, în special pentru Joi și Vineri, când au avut loc Cina cea de Taină și Răstignirea lui Iisus.

Mulți creștini se pregătesc mai ales pentru a primi Sfânta Împărtășanie în această perioadă, dar și pentru spovedanie.  Puterea spovedaniei. Lecția Sfintei Maria Egipteanca despre transformarea spirituală

În esență, Lunea Mare este o zi de rugăciune, reflecție și pregătire spirituală înaintea evenimentelor majore din Săptămâna Patimilor și Învierea Domnului.

Pocăința sau calea prin care ne vindecăm de patimi

În ziua de luni din Săptămâna Patimilor se face pomenirea patriarhului Iosif, vândut de frații săi cu treizeci de arginți. De asemenea, Lunea Mare este considerată prima zi a Patimilor lui Iisus.

În Biserica ortodoxă, la Liturghie, preotul citește istoria vieții Lui Iisus pentru a le reaminti credincioșilor de momentul în care Mântuitorul a fost vândut de Iuda.

Ce tradiții există în Lunea Mare?

În Săptămâna Mare, credincioșii respectă diverse tradiții și obiceiuri, unele dintre ele fiind transmise de Biserică, iar altele moștenite din generație în generație.

Începând cu ziua de luni, curățenia începe pentru toate gospodinele! Este momentul în care vin pregătirile de Paște, o activitate ce implică aerisirea casei, spălarea rufelor, călcatul, văruirea și efectuarea generală a curățeniei în locuință.

De asemenea, postul este menținut și chiar intensificat în Săptămâna Patimilor. Credincioșii aleg să postească, abținându-se de la consumul de alimente de la răsărit până la apusul soarelui.

Poți să vezi și: Mesaje de la sfinți care te pot întări în post. Ce spunea Sfântul Isaac Sirul?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia cu o nevoie de validare

Sursă foto: Pexels

Previziuni astrale pentru a doua jumătate a lunii mai 2024. Zodiile cele mai avantajate

Sursă foto: Pexels

Vești neașteptat de bune pentru Taur, Fecioară și Pești. Provocări pentru Gemeni și Săgetător

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Compromisuri pentru o zodie

pixel