Ziua internaţională a bărbaţilor este sărbătorită pe 19 noiembrie! Cărui bărbat din viața ta îi ești recunoscător/oare?
Oricum ar fi apărut și oricum se simte la nivel individual, depresia este una dintre cele mai comune afecțiuni ale acestui secol, afectând în mod curent 5% din adulții lumii și 5,7% din adulții de peste 60 de ani. În valori absolute, aceste procente s-ar traduce în 280 de milioane de oameni care suferă, într-o formă sau alta de depresie.
COVID-19 și depresia
În urma pandemiei, s-a ajuns la concluzia că pe termen lung se poate instala afecțiunea numită în mod sugestiv Long-COVID. Aceasta presupune simptome persistente care pot implica mai multe sisteme organice ale corpului uman.
În privința simptomelor de ordin psihologic, oamenii raportează schimbări inexplicabile ale dispoziției, ceață pe creier sau dificultăți de gândire, probleme de memorie, dificultăți de limbaj și cogniție generală, dar și sindrom de stres post-traumatic. Zeci de studii au arătat, de asemenea, că pacienții care suferă de Long-Covid raportează depresie și anxietate pe termen lung pe care nu le-au avut înainte de a se infecta, scrie CNN. Alții raportează psihoze și comportament suicidar.
Unele cercetări au descoperit că persoanele cu Long-Covid au tulburări determinate de consumul de opioide și probleme alte droguri. Unele studii sugerează că virusul este asociat cu modificări fizice ale creierului și asta poate fi ceea ce cauzează unele dintre aceste probleme.
Cât de departe pot ajunge simptomele Long-Covid - psihozele
În privința acutizării simptomelor Long-Covid, psihozele pot fi considerate unele dintre cele mai grave. Acestea se manifestă prin halucinații auditive sau vizuale ori deziluzii. Spre deosebire de psihozele schizofrene, cele instalate pe un fond depresiv presupun gânduri sau halucinații în care bolnavul percepe mesaje negative precum ”nu ești bun”, ”nu ești iubit”, ”nu ai rost”. În cazul schizofrenilor, halucinațiile apar fără legătură cu starea lor și sunt catalogate drept bizare.
citește pe dcnews.ro continuarea articolului și află când trebuie să cauți un medic!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Vor fi sau nu temperaturi apropiate de normalul...
Vremea se anunță tot mai caldă în săptămâna viitoare,...
Apar noi dovezi că Marte a fost în urmă cu multe...
Începe sezonul Săgetătorului....
Cum va fi 2025 pentru...
Mercur a intrat în semnul...