26 martie: Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil. Cine a fost cel care aduce veştile cele bune ale lui Dumnezeu?
Autor: Gentiana Mocanu-Pavel
Data publicării:
În afara clipei în care s-a arătat Fecioarei Maria pentru a-i aduce vestea că urmează să nască pe Mesia, Sfântul Arhanghel Gavriil i-a apărut și lui Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, precum și Sfinților Părinți Ioachim și Ana, pentru a le dezvălui că urmează să se nască o fată, care va fi Maica Domnului.

Sfântul Arhanghel Gavriil este sărbătorit în trei momente importante în calendarul creștin ortodox.

În primul rând, pe 26 martie, în apropierea sărbătorii Bunei Vestiri, când a adus vestea cea bună Fecioarei Maria despre nașterea lui Mesia. De asemenea, este prăznuit pe 8 noiembrie, în cadrul Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și pe 13 iulie, când este pomenit pentru minunile săvârșite de el.

Sfântul Arhanghel Gavriil este unul dintre cei trei arhangheli menționați în Biblie și în tradiția creștină, alături de Mihail și Rafael.

Matei 5:5 "Fericiţi cei blânzi, că aceia vor moşteni pământul" Ce perspectivă contemporană atribuim blândeții?

Numele său înseamnă "Forța lui Dumnezeu".

Cel mai cunoscut eveniment în care a fost implicat este anunțul către Fecioara Maria, când a venit să îi aducă vestea că va da naștere Fiului lui Dumnezeu. De asemenea, în tradiția creștină, se spune că Gavriil a fost implicat în alte momente semnificative, cum ar fi vizita sa lui Zaharia pentru a-l anunța despre nașterea lui Ioan Botezătorul.

În plus față de aceste evenimente, Sfântul Arhanghel Gavriil este considerat un intermediar între Dumnezeu și oameni și este venerat în tradițiile religioase creștine, în special în creștinismul ortodox și catolic, unde este recunoscut ca unul dintre cei mai importanți arhangheli.

În arta creștină, Sfântul Arhanghel Gavriil este adesea reprezentat într-o poziție de venerație, ținând un crin în mână sau o pergament pe care sunt scrise cuvinte ale mesajului divin. Uneori este arătat cu aripi albe, ca un simbol al purității și transcendenței.

În tradițiile populare, Sfântul Arhanghel Gavriil este invocat ca un protector împotriva răului și un mijlocitor în rugăciuni pentru ajutor și îndrumare divină.

Spovedania în Postul Mare. Ce păcate NU se iartă, potrivit preoților?

Rugăciunea către Sfântul Arhanghel Gavriil

„Sfinte Arhanghel Gavriil, tu care ai fost trimis de Dumnezeu să aduci vestea cea bună Fecioarei Maria și să anunți nașterea lui Mesia, te rugăm să fii alături de noi și să ne îndrumi cu înțelepciunea ta divină. Ajută-ne să primim cu bucurie voința lui Dumnezeu și să fim deschiși la mesajele Sale. Roagă-te pentru noi, pentru ca să ne fie luminată calea și să trăim în conformitate cu voia Sa. Amin.”

Simți că necazurile și întristarea nu-ți dau pace? Rostește această rugăciune către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu!

Troparul Sfântului Arhanghel Gavriil

„Prealuminate Arhanghele Gavriil, slava dumnezeirii şi luptătorule vrednic, roagă-te pentru noi, pentru ca să ne arătăm vrednici de îndurările şi ajutorul lui Dumnezeu.”

Aritmia cardiacă: mit și realitate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Pocăința sau calea prin care ne vindecăm de patimi

În tumultul vieții cotidiene, patimile ne pot prinde în...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Sursă foto: Pexels

Vești bune Taur, Scorpion și Capricorn. Probleme pentru Gemeni și Balanță

Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop de weekend pentru Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia cu revelații

Freepik.com

Începe numărătoarea inversă pentru Jupiter în Taur! Care sunt recomandările pentru fiecare zodie/ascendent?

Sursă foto: Pexels

Conjuncție Marte-Neptun pe 29 aprilie. Haos și dezamăgiri pentru PATRU zodii

pixel