25 mai: Ziua Eroilor. Vor avea loc manifestări în toată ţara
Autor: Astrosens Team
Data publicării:
În fiecare an, Ziua Eroilor este celebrată odată cu sărbătoarea creştină a Înălţării Domnului, la 40 de zile de la Sfintele Paşti, evocând memoria celor căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului.

Tratatul de la Versailles, semnat în 1919 de fostele ţări beligerante, prevedea, printre altele, obligativitatea întreţinerii mormintelor ostaşilor îngropaţi pe teritoriile statelor respective, precum şi a operelor comemorative de război dedicate acestora, în semn de recunoştinţă pentru sacrificiul suprem al celor căzuţi la datorie, potrivit site-ului Ligii Militarilor Profesionişti.

România a pierdut în Marele Război aproape un milion de militari şi civili. Prevederile Tratatului de la Versailles, ce vizau ţara noastră, s-au concretizat prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920, care a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită cu prilejul Zilei Înălţării Domnului Iisus Hristos, dată decretată sărbătoare naţională a poporului român. Ţara noastră a devenit, astfel, primul stat care i-a asimilat pe eroii străini celor naţionali.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) organizează, joi, în marile garnizoane din ţară, precum şi la mausoleele eroilor şi la cimitirele şi parcelele de onoare, ceremonii militare şi religioase dedicate Zilei Eroilor, în cadrul cărora vor fi rostite simbolic nume ale eroilor poporului român căzuţi la datorie în războaiele purtate de Armata României ori în misiuni executate în teatrele de operaţii.

În acest context, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, şi preşedintele Klaus Iohannis vor participa, joi, la ceremonia militară şi religioasă organizată la Monumentul Eroilor din Pădurea Dumbrava, Sibiu.

De asemenea, cercurile şi bibliotecile militare organizează manifestări evocatoare dedicate Zilei Eroilor, simpozioane, întâlniri cu istorici sau cu veterani de război, vizite la muzee şi monumente comemorative şi expoziţii de carte.

În Bucureşti, manifestările vor avea loc astfel:

* la ora 10,00, la Cimitirul Israelit 'Filantropia' va fi organizată o ceremonie de depuneri de coroane de flori;

* la ora 12,00, vor avea loc ceremonii de depuneri de coroane de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut (din Parcul Carol I), la Monumentul eroilor militari căzuţi în misiune în teatre de operaţii şi pe teritoriul României (Parcul Tineretului), la Monumentul Eroilor Patriei (Universitatea Naţională de Apărare 'Carol I'), la Cimitirul Militar Ghencea şi la Cimitirul Eroilor Revoluţiei;

În cadrul ceremoniei de la Mormântul Ostaşului Necunoscut, pe lângă momentul religios 'Ecleziastul' şi recitarea poemului 'Nu-l uitaţi', de Nichita Stănescu, veterani de război, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, precum şi reprezentanţii conducerii MApN vor rosti nume ale eroilor români, iar în semn de respect şi preţuire, militari ai Brigăzii 30 Gardă vor executa exerciţii de tip drill-team.

* între orele 13,00 şi 15,00, la acelaşi monument, persoanele care îşi vor exprima dorinţa de a-i omagia pe eroi o vor putea face în cadrul 'Rostirii solemne a numelor eroilor români căzuţi la datorie';

* la ora 20,30, va începe un concert de muzică patriotică susţinut de Muzica reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale şi corul 'Tronos', pe esplanada Palatului Cercului Militar Naţional;

* începând cu ora 21,00, pe faţada Palatului Cercului Militar Naţional va fi realizată, cu sprijinul Asociaţiei 'Alături de Eroi', o proiecţie video mapping 3D cu imagini din cel de-al Doilea Război Mondial dedicată Zilei Eroilor; * la ora 21,15, militarii Brigăzii 30 Gardă 'Mihai Viteazul' vor executa retragerea cu torţe pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional - Bulevardul Eroilor - Palatul Cotroceni - sediul Brigăzii 30 Gardă 'Mihai Viteazul';

* la ora 22,30, la mormintele eroilor din Cimitirul de Onoare românesc Ghencea Militar vor fi depuse candele aprinse şi flori de către studenţi ai Academiei Tehnice Militare 'Ferdinand I' şi reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale şi ai Asociaţiei 'Cultul Eroilor'.

În toate lăcaşele de cult se vor trage clopotele la ora 12,00, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ se va păstra un moment de reculegere în semn de omagiu pentru eroii patriei.

În 1995, Ziua Eroilor a fost proclamată sărbătoare naţională, data celebrării fiind de Ziua Înălţării Domnului, potrivit tradiţiei creştin-ortodoxe.

România a participat, începând cu anul 1877, la confruntări militare majore, desfăşurate pe teritoriul naţional şi în afara acestuia - Războiul de Independenţă, al Doilea Război Balcanic, Primul Război Mondial, al Doilea Război Mondial şi, după 1990, la misiunile din teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Afganistan şi Irak.

Sursa: AGERPRES (AS - editor: Florin Marin)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. O zodie trebuie să-și vadă lungul nasului!

Sursa: pixabay.com

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. O zodie ar trebui să îndrăznească mai mult!

Pixabay.com

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. O zodie trebuie să se abțină de la cheltuieli!

Pixabay.com

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. O zodie nu primește apreciere și validare din partea celorlalți

pixel