Ziua internaţională a bărbaţilor este sărbătorită pe 19 noiembrie! Cărui bărbat din viața ta îi ești recunoscător/oare?
Ziua explorării spaţiale
Ziua de 20 iulie este dedicată explorării spaţiale (#SpaceExplorationDay) iar originile sale sunt legate de cea mai importantă reuşită a umanităţii în acest domeniu, primii paşi pe Lună făcuţi de astronauţii Neil Armstrong şi Edwin 'Buzz' Aldrin la 20 iulie 1969. Misiunea care i-a dus pe cei doi pe suprafaţa Selenei este Apollo 11, care în acelaşi timp este şi cea de-a cincea misiune cu echipaj uman din Programul Apollo, desfăşurat de NASA, şi a treia care a plasat oameni pe orbita lunară.
Lansat pe data de 16 iulie 1969, echipajul Apollo 11 era format din comandantul misiunii, Neil Alden Armstrong, pilotul modulului de comandă Michael Collins şi comandantul modulului lunar, Edwin Eugene 'Buzz' Aldrin Jr. În timp ce Armstrong şi Aldrin au devenit primii oameni care au păşit vreodată pe Lună, Michael Collins a rămas pe orbita circumselenară în modulul de comandă, de unde i-a preluat pe cei doi după încheierea misiunii.
Ziua internaţională a şahului
Tot în data de 20 iulie este sărbătorită şi Ziua internaţională a şahului (#ChessDay). Poate cel mai cunoscut joc de strategie şi inteligenţă, şahul a fost inventat în India secolului V şi a purtat iniţial numele de 'Chaturanga', conform daysoftheyear.com. Din India, şahul a ajuns în Persia şi apoi, după ce arabii au cucerit Persia, a pătruns în lumea musulmană, ajungând ulterior şi în Europa. Jocul a evoluat până a ajuns la forma sa actuală în secolul XV. Conform statisticilor, cel puţin 605 milioane de oameni din toate colţurile lumii joacă şah în mod regulat. Primul turneu modern de şah a fost organizat la Londra în 1851 şi a fost câştigat de germanul Adolf Anderssen. Federaţia Internaţională de şah a fost înfiinţată la 20 iulie 1924, cu ocazia celei de-a 8-a ediţii a Jocurilor Olimpice de vară ce s-a desfăşurat la Paris. Apoi, în 1966, a fost stabilită data de 20 iulie ca Zi internaţională a şahului în urma unei iniţiative UNESCO.
Ziua mondială a săriturilor
La 20 iulie este sărbătorită şi Ziua mondială a săriturilor (#JumpDay), pornind de la ideea năstruşnică de a provoca 600 de milioane de oameni din emisfera vestică să sară toţi în acelaşi timp în scopul de a 'modifica orbita Terrei, de a extinde durata zilei şi de a crea o climă mai stabilă peste tot pe glob'. Acest concept inedit a fost promovat de artistul plastic german Torsten Lauschmann, care a îndemnat 600 de milioane de oameni din emisfera vestică să sară toţi, în acelaşi timp, la 20 iulie 2006, când a fost organizată prima Zi Mondială a Săriturilor. Acest concept este menit să le amintească oamenilor de efectele încălzirii globale.
Sursă: AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Vor fi sau nu temperaturi apropiate de normalul...
Vremea se anunță tot mai caldă în săptămâna viitoare,...
Apar noi dovezi că Marte a fost în urmă cu multe...
Pe data de 8 noiembrie,...
Daniela Simulescu, astrolog DC...
Astrologul Daniela Simulescu...
Pluto, planeta legată de...
2025 se apropie cu pași...