Ce au în comun Shakespeare și o maimuță? Teoriile spun una, iar matematicienii alta!
Doi matematicieni au contestat...
Ziua mondială a drepturilor consumatorilor
Dacă aţi cumpărat vreodată ceva şi trebuie să returnaţi produsul, v-aţi exercitat drepturile de consumator. Aceste drepturi nu sunt întotdeauna uşor de definit sau de aplicat. Consumers International atrage atenţia asupra acestor drepturi prin celebrarea Zilei mondiale a drepturilor consumatorilor.
Consumers International a fost înfiinţată în 1960 pentru a lupta pentru un viitor echitabil, sigur şi durabil pentru consumatori pe o piaţă globală dominată de corporaţiile multinaţionale.
Citând discursul revoluţionar al preşedintelui John F. Kennedy adresat Congresului, organizaţia ia definiţia drepturilor consumatorilor formulată de acesta ca definiţia sa. De asemenea, Consumers International sunt de acord că discursul preşedintelui a dat startul unei mişcări pentru ca aceste drepturi să nu fie doar simple cuvinte pe hârtie, ci drepturi care pot fi puse în practică.
Ziua mondială a drepturilor consumatorului (#WorldConsumerRightsDay) a fost creată în 1983 pentru a mobiliza acţiunea cetăţenilor şi este marcată în fiecare an pe 15 martie.
Grupurile de acţiune cetăţenească au jucat un rol important în producerea de schimbări pe piaţă.
De-a lungul timpului, mişcarea de protecţie a consumatorilor a obţinut ceea ce astăzi se consideră a fi opt drepturi fundamentale ale consumatorilor. Aceste drepturi includ idei precum dreptul la siguranţă, dreptul la satisfacerea nevoilor de bază, dreptul la despăgubiri şi dreptul de a fi informat.
Consumers International are peste 200 de membri şi acoperă 100 de ţări.
Ziua mondială a discursului
Tot azi, celebrăm și Ziua mondială a discursului.
Discursurile au devenit unele dintre cele mai influente modalităţi de promovare şi impulsionare a schimbării în lume, nu numai în mediul academic, ci şi în cultura generală. În timp ce vorbitorii au cu siguranţă o influenţă uriaşă în modelarea societăţii, cei care scriu discursuri pot fi consideraţi la fel de puternici şi influenţi.
Ziua mondială a discursului (#WorldSpeechDay) a fost creată pentru a oferi o oportunitate de a împărtăşi idei noi, de a-i educa pe ceilalţi şi de a-i inspira să producă schimbări în lume.
Este o manifestare globală în care cei care au avut un impact asupra comunităţilor lor îşi pot spune poveştile, îşi pot împărtăşi obiectivele şi îi pot inspira pe alţii să facă lucruri măreţe.
Ziua mondială a discursului a fost înfiinţată de Simon Gibson în iunie 2014 şi este asociată cu o organizaţie non-profit (cu acelaşi nume) care recunoaşte puterea discursurilor.
Gibson a fondat această sărbătoare pe baza activităţii sale anterioare ca redactor de discursuri independent, lucrând pentru companii precum Ford, IBM, BP, Shell, NatWest, Conoco, Toshiba.
Munca lui Gibson pentru crearea unei baze de date gratuite de discursuri contemporane şi istorice l-a inspirat să creeze Ziua mondială a discursului, deoarece visul său era să îi ajute pe alţii să înţeleagă şi să celebreze impactul profund pe care îl au discursurile asupra lumii.
Deoarece discursurile pot juca un rol atât de important în modelarea societăţii, Gibson a stabilit această zi pentru a-i ajuta pe ceilalţi să exploreze noi idei pentru soluţii mai bune.
Peste 100 de ţări participă în fiecare an pe 15 martie la Ziua mondială a discursului, inclusiv şcoli, universităţi, grupuri comunitare, cafenele şi cluburi de vorbitori. Ca organizaţie, Ziua mondială a discursului este formată din sute de persoane care doresc să îşi valorifice întregul potenţial inspirându-i pe ceilalţi, în special prin puterea cuvintelor.
Citește și: Oina a fost declarată sportul naţional al României. Pe ce dată se va celebra Ziua Națională a Oinei?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Doi matematicieni au contestat...
Mai mulţi poeţi din 12 ţări,...
Corul Naţional de Cameră...
Cum putem simți mai bine...
Începe sezonul Săgetătorului....
Cum va fi 2025 pentru...
Mercur a intrat în semnul...