15 decembrie - Ziua Internațională a ceaiului
Autor: Astrosens Team
Data publicării:
Astăzi, sărbătorim Ziua Internațională a ceaiului, o băutură cu o istorie de mii de ani. Ce altceva ni se poate potrivi mai bine în aceste zile călduroase? Iată ce trebuie să știi despre originea ceaiului!

La 15 decembrie, este o altă zi în care celebrăm ceaiul.

Marcată anual pe data de 15 decembrie în ţările producătoare de ceai, 'Ziua Internaţională a Ceaiului' - aşa cum era cunoscută ea de dinainte ca Organizaţia Naţiunilor Unite să introducă în 2019 o nouă 'Zi Internaţională a Ceaiului', pe 21 mai - celebrează cea mai folosită băutură din lume după apă şi are drept scop principal sensibilizarea cu privire la impactul pe care comerţul cu ceai îl are asupra agricultorilor şi lucrătorilor.

Noi, bineînţeles, le sărbătorim pe amândouă, pentru că cine nu vrea un ceai dublu?, notează Nationaltoday.com. Ştiaţi că originile ceaiului se întorc în China? Ceaiul a fost folosit în principal în scopuri medicinale până în secolul al XVII-lea, când a ajuns în Regatul Unit, iar principalele sale tipuri includ ceaiul negru, verde, alb, ceaiul din ierburi, oolong-ul şi pu-erh-ul. Nu există un mod mai bun de a ne începe ziua decât savurând gustul şi aroma plăcută a unui ceai.

Legenda spune că ceaiul a fost descoperit în urmă cu peste 4000 de ani, în China, de către împăratul Shennong. Într-una dintre vizitele sale într-o regiune îndepărtată, frunzele unui copac din apropiere au căzut într-o oală cu apă clocotită pe care servitorii săi o aşezaseră pe foc.

Aroma răcoritoare l-a făcut pe împărat să guste băutura, şi aşa s-a născut prima ceaşcă de ceai. În secolul al XVI-lea, ceaiul a traversat globul şi a ajuns în Europa prin intermediul negustorilor olandezi, devenind o marfă comercializată pe scară largă datorită înfiinţării Companiei Indiilor de Est în Anglia.

Restul, după cum se spune, este istorie. În afară de gustul şi de beneficiile sale, contribuţiile ceaiului la cultura şi la dezvoltarea socio-economică a umanităţii sunt la fel de relevante. Cultivat în peste 35 de ţări, ceaiul susţine mijloacele de trai a peste 13 milioane de persoane.

Iniţiată de sindicate în 2005, #InternationalTeaDay celebrează beneficiile pentru sănătate, importanţa economică şi patrimoniul cultural al ceaiului, asigurând în acelaşi timp o producţie mai durabilă, de la câmpuri până în ceştile noastre. Reunind organizaţii ale societăţii civile şi mici cultivatori şi afaceri cu ceai, această sărbătoare urmăreşte să reglementeze concurenţa inegală, normele de siguranţă, ocuparea terenurilor, securitatea socială, salariile de subzistenţă şi drepturile femeilor pentru toţi lucrătorii din domeniul ceaiului, explică Nationaltoday.com.

Ziua este sărbătorită în ţări producătoare de ceai precum India, Sri Lanka, Nepal, Vietnam, Indonezia, Bangladesh, Kenya, Malawi, Malaezia, Uganda şi Tanzania.

Sursa: AGERPRES (AS - autor: Ana Alecu, editor: Codruţ Bălu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Cele PATRU zodii avantajate de Super Luna Nouă din Taur

Previziuni astrale. Pe 8 mai, vom avea un super...


Top citite
Pixabay.com

Pluto retrograd din 2 mai! Schimbări puternice pentru toate zodiile

Sursă foto: www.freepik.com/

Cele PATRU zodii avantajate de Super Luna Nouă din Taur

Sursă foto: Pexels

Horoscop mai 2024. Vești nemaipomenite pentru Leu, Capricorn și Scorpion

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător și Pești. Tensiuni în cuplu pentru o zodie

pixel