14 martie: Ziua Mondială a numărului Pi. O sărbătoare pentru pasionații de matematică!
Autor: , Astrosens Team | Dată: 14 Martie 2023, 15:54
Valoarea lui Pi este aproximativ egală cu 3,14. Tot pe 14 martie s-a născut și Albert Einstein, în anul 1879.

Ziua numărului Pi (#PiDay), marcată pe 14 martie (aleasă întrucât această dată, scrisă în formatul lună/zi, reprezintă primele cifre ale celebrului număr), celebrează istoria îndelungată a acestei constante matematice şi drumul anevoios parcurs de matematicieni pentru a-i determina cu cât mai multă precizie valoarea şi a-i înţelege natura.

Numărul Pi (reprezentat prin simbolul literei greceşti pi) este o constantă matematică ce reprezintă raportul dintre circumferinţa şi diametrul oricărui cerc într-un spaţiu euclidian. Valoarea sa este aproximativ egală cu 3,14159.

Pi este un număr iraţional şi transcendental care continuă la infinit fără o succesiune care să se repete periodic. Deşi doar o secvenţă mică de cifre este necesară pentru calculele obişnuite, natura infinita a lui Pi transformă într-o provocare amuzantă memorarea şi calculul a cât mai multor cifre.

Cercetătorii au reuşit să determine constanta la un nivel înalt de precizie, recordul fiind deţinut de o echipă de oameni de ştiinţă elveţieni, care au calculat în 2021 nu mai puţin de 62,8 trilioane de zecimale cu ajutorul unui supercalculator.

Ziua dedicată numărului Pi a fost inaugurată în 1988 de Exploratorium Museum of Science, Art and Human Perception din San Francisco. A fost recunoscută în mod oficial de Congresul Statelor Unite în 2009.

Ce merită să cunoști despre π (Pi)?

- Ei bine, acest simbol matematic este folosit de sute de ani. De fapt, Pi a fost introdus de către William Jones, în 1706. Acesta a fost un matematician galez. Totodată, Pi a fost făcut popular de către un alt matematician, pe nume Leonhard Euler, omul care a revoluționat domeniul matematicii.

- Fiindcă valoarea extrem de precisă a lui Pi nu poate fi calculată, se pare că nu putem găsi aria sau circumferința exactă a unui cerc. 

- 14 martie este cunoscută precum Ziua Pi, deoarece 3/14 sau 3.14 reprezintă primele cifre ale acestui simbol. (3/14 în formatul lună/zi) din moment ce 3, 1 și 4 sunt primele trei cifre importante ale acestui simbol.

- Cine păstrează recordul pentru păstrarea celui mai mare număr de zecimale din Pi? Se pare că acesta aparține lui Rajveer Meena, de la Universitatea VIT din Vellore, India. În 2015, acesta a putut să recite, din memorie, aproape 70.000 de zecimale ale acestui simbol. Toată această operațiune a durat în jur de 10 ore.

- Nu în ultimul rând, se pare că Pi reprezintă și o parte însemnată a mitologiei egiptene. Se spune că oamenii din Egipt considerau că celebrele piramide din Giza au fost, de fapt, construite conform principiilor lui Pi. Asta însemna că înălțimea piramidelor este la fel cu perimetrul bazei lor. La fel cu relația dintre baza unui cerc și circumferința sa.

Îți recomandăm și: Statistici îngrijorătoare în România referitoare la mortalitatea prin cancer

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Bagdadul se confruntă cu prima furtună de nisip din 2023

Tranzitul lui Saturn în Pești(2023-2026) ne va supune...

Expoziţie 'Anda Călugăreanu', la Muzeul Naţional de Istorie

Anda Călugăreanu a fost o artistă îndrăgită a României. 

O sursă neaşteptată de apă a fost descoperită pe Lună

O sursă neaşteptată de apă a fost descoperită pe Lună...

23 martie: Ziua mondială a meteorologiei și Ziua Ateilor

Iată ce reprezintă ziua de 23 martie!


Cele mai noi articole

Lecțiile lui Mercur în Taur pentru fiecare zodie

Horoscop Mercur în Taur. Ce ne aduce planeta...

Ce creatură mitologică ești în funcție de zodie?

Află ce creatură mitologică ești, pe baza semnului tău...


Top citite
Sursă foto: Pexels

Transformări irevocabile pentru Taur, Leu, Scorpion și Vărsător

Sursă foto: Pexels

Lecțiile lui Mercur în Taur pentru fiecare zodie

Sursa: pixabay.com

O zodie de foc se poate îndrăgosti iremediabil până la toamnă! 

Sursa: pixabay.com

Ce creatură mitologică ești în funcție de zodie?

Cross parteneri