Ce au în comun Shakespeare și o maimuță? Teoriile spun una, iar matematicienii alta!
Doi matematicieni au contestat...
11 februarie marchează Ziua europeană 112, dedicată sensibilizării cu privire la numărul unic de urgență 112 al UE și recunoașterii activității tuturor celor care contribuie la serviciile de urgență.
În cazul unei situații de urgență, cetățenii pot contacta serviciile naționale de urgență oriunde în UE apelând același număr: 112.
Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, a afirmat:
"Oriunde în UE, oricine poate ajunge ușor și rapid la serviciile de urgență prin intermediul unui număr – 112. Datorită normelor UE, numărul european unic pentru apeluri de urgență – 112 – va fi mai eficace și mai eficient atunci când oamenii solicită asistență în caz de urgență. Obiectivul nostru este de a asigura aplicarea consecventă a celor mai recente tehnologii care pot îmbunătăți considerabil comunicațiile și pot proteja siguranța și securitatea cetățenilor."
Pentru dezvoltarea serviciului de urgenţă 112, în Europa, a fost creată Asociaţia Europeană a Numărului de Urgenţă (EENA), o organizaţie neguvernamentală cu sediul la Bruxelles, a cărei misiune este aceea de a contribui la îmbunătăţirea siguranţei şi securităţii oamenilor.
Fondatorul EENA este Olivier Paul-Morandini, care a fost şi preşedintele organizaţiei între 1999-2015. Viziunea EENA este ca fiecare cetăţean să poată accesa serviciile de urgenţă şi să primească informaţiile şi îngrijirea corespunzătoare în timpul unei urgenţe sau al unui dezastru.
În prezent, comunitatea EENA include peste 1.500 de servicii de urgenţă reprezentative din 80 de state la nivel mondial, peste 100 de furnizori de soluţii în domeniu, peste 100 de cercetători, se arată pe site-ul EENA, http://www.eena.org. EENA serveşte ca o platformă de discuţii pentru serviciile de urgenţă, autorităţi publice, factori de decizie, cercetători, asociaţii şi furnizorii de soluţii, cu scopul de îmbunătăţire a răspunsului în situaţii de urgenţă, în conformitate cu cerinţele cetăţenilor. Director executiv al EENA este în prezent Gary Machado.
Numărul 112 este numărul de urgenţă disponibil gratuit, non-stop, atât prin linii de telefonie fixe, cât şi prin telefoane mobile, oriunde în Uniunea Europeană. Numărul unic de urgenţă 112 este disponibil în următoarele ţări: toate statele membre ale UE, Albania, Georgia, Republica Moldova, Islanda, Muntenegru, Norvegia, Serbia, Elveţia, Turcia, menţionează site-ul http://www.eena.org.
Cetăţenii pot apela numărul 112 pentru a contacta serviciile de urgenţă - poliţia, serviciile medicale de urgenţă şi pompierii. EENA consideră că existenţa unui număr unic de urgenţă pretutindeni în Europa reprezintă un beneficiu direct pentru cetăţeni, dar, din păcate, acest număr care poate salva vieţi este în mare măsură necunoscut.
În 2019, Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă din România a aniversat 15 ani de activitate. Cu prilejul Zilei europene a numărului unic de urgenţă 112, Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă din România s-a alăturat, în 2019, campaniei desfăşurate de Asociaţia Europeană a Numărului de Urgenţă, care şi-a propus să prezinte publicului operatorii 112 şi dispecerii din agenţiile de intervenţie, se arată pe site-ul https://www.romania2019.eu/.
În România, Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţa (SNUAU) 112 a fost pus în funcţiune la nivel naţional în anul 2005.
Sursa: Agerpres, digital-strategy.ec.europa.eu
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Doi matematicieni au contestat...
Mai mulţi poeţi din 12 ţări,...
Corul Naţional de Cameră...
Cum putem simți mai bine...
Încrederea este o piatră de...
Iată câteva previziuni...