Ziua jurnalului: TREI motive să începi chiar azi să scrii într-un jurnal
Autor: Astrosens Team
Data publicării:
Astăzi este ziua jurnalului. Iată ce beneficii poți avea dacă începi să scrii într-un jurnal. 

Ziua jurnalului

În fiecare an, la 22 septembrie, este marcată Ziua jurnalului (#DearDiaryDay), prin care se încurajează continuarea, chiar şi în vremurile moderne, a practicii scrierii într-un jurnal, un obicei cu o vechime de cel puţin zece secole şi cu beneficii dovedite, atât pentru cel care scrie, cât şi pentru cititor, astfel de culegeri de însemnări zilnice, de obicei din viaţa personală, reprezentând adevărate capsule ale timpului. De altfel, jurnalele, cu precădere cele ale unor personalităţi, au contribuit la o mai bună cunoaştere a vieţii de zi cu zi din alte perioade ale istoriei şi la o înţelegere aprofundată a unor evenimente, activităţi sau momente semnificative.

Obiceiul de a ţine un jurnal ar fi fost practicat de femeile de la curtea regală japoneză, în jurul secolului al X-lea, care au simţit nevoia să aşterne însemnări personale în aceste „cărţi de pernă”, după cum erau denumite deoarece erau ascunse sub perne, potrivit daysoftheyear.com. Mult mai devreme, însă, a existat obiceiul de a ţine jurnale, cum a fost cazul împăratului roman şi filosofului stoic Marcus Aurelius (121-180), care obişnuia să îşi scrie reflecţiile şi observaţiile într-o colecţie personală de însemnări, „Gânduri către sine însuşi”

1. Te va ajuta să iei decizii

Atunci când scrii în jurnal ajungi să te cunoști pe tine mai bine, ai timp cu tine însuți, îți poți cântări deciziile, îți poți verifica argumentele pro și contra. La final, după ce ai așternut pe hârtie toate gândurile legate de problema respectivă sau de ceea ce trebuie să faci, le poți evalua mai ușor și pe măsură ce le vei citi vei vedea care dintre ele cântărește mai mult. 

2. Te va ajuta să ții aproape cele mai bune idei

De-a lungul unei zile ne trec atât de multe gânduri prin cap, idei de relaxare, idei de afaceri, uneori idei de-a dreptul geniale. Jurnalul se poate dovedi a fi un izvor de creativitate. Dacă ai un jurnal îți va fi mult mai ușor să notezi gândurile, trăirile, ideile. Cine știe când vei avea nevoie de ele? În același timp, poți folosi jurnalul tău pentru a-ți nota cele mai impresionante vise. Și acestea se pot dovedi a fi resurse fantastice pentru revelații sau chiar viitoare idei de scris dacă vrei să treci la următorul pas, de la literatura „de sertar”, la autor publicat. 

3. Va avea un efect vindecător, terapeutic, te poate scăpa de stres

Odată ce ai lăsat frustrările, grijile, gândurile negre pe foaie, te simți eliberat, parcă nu te mai apasă așa de tare. Le-ai spus, le-ai scris, le-ai lăsat în grija unei foi de hârtie. S-ar putea să revii peste ani și citindu-le să ți se pară pure copilării comparativ cu provocările prezentului. Jurnalul te ajută să te cunoști mai bine, să vezi cum erai tu la diferite vârste, ce griji te măcinau atunci, cum ai evoluat între timp. Va lăsa o bucățică din ce simți acum unui viitor în care nu vei mai fi la fel și asta în sine este ceva fascinant. 

.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Rețete monahale. Ce poți să pregătești și tu, rapid și ușor?

Există rețete călugărești sau mănăstirești din care...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. O zodie trebuie să-și vadă lungul nasului!

Pixabay.com

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. O zodie trebuie să se abțină de la cheltuieli!

Sursa: pixabay.com

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. O zodie ar trebui să îndrăznească mai mult!

Pixabay.com

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. O zodie nu primește apreciere și validare din partea celorlalți

pixel