21 Noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului sau Sărbătoarea Luminii. Rugăciunea plină de har de rostit AZI!
În mijlocul deşertului arid şi a munţilor din regiunea Al Ula, situată în nord-vestul Arabiei Saudite, arheologii lucrează la excavarea vestigiilor regatelor antice Dadan şi Lihyan, informează Reuters.
Al Ula, o populară destinaţie turistică de la inaugurarea sa în 2019, este în principal cunoscută pentru mormintele maiestuoase de la Madain Saleh, un oraş cu o vechime de 2.000 de ani săpat în piatră de nabateeni, o populaţie arabă preislamică care a construit şi oraşul Petra, din ţara învecinată Iordania.
O echipă formată din arheologi francezi şi saudiţi face în prezent săpături la cinci situri din apropiere, pentru a descoperii vestigii ale civilizaţiilor dadanită şi lihyanită, importante puteri regionale care au înflorit în urma cu circa 2.000 de ani.
Este un proiect care încearcă într-adevăr să descătuşeze misterele (acestor) civilizaţii, a declarat Abdulrahman Al-Sohaibani, unul dintre conducătorii misiunii arheologice de la situl Dadan.
Dadan este menţionat în Vechiul Testament, iar regatul Lihyan era unul dintre cele mai mari din acele vremuri, întinzându-se de la Medina, în sud, la Aqaba, în nord, un oraş aflat azi pe teritoriul Iordaniei, potrivit Comisiei Regale care administrează proiectul.
Regatele, a căror istorie se întinde pe o perioadă de aproximativ 900 de ani, până în anul 100 e.n., au controlat rute vitale de comerţ, însă în prezent despre ele se cunosc foarte puţine informaţii. Echipa de cercetători speră să afle mai multe despre ritualurile religioase, despre viaţă socială şi despre economia acestora.
Excavările anterioare s-au limitat la zona sanctuarului principal, a precizat Jerome Rohmer, cercetător în cadrul Centrului Francez pentru Cercetare Ştiinţifică, potrivit Agerpres.
Am vrea să avem o vedere de ansamblu în ceea ce priveşte cronologia sitului, dispunerea sa, cultura sa materială şi aspecte legate de economie, a adăugat Rohmer.
Este un proiect cuprinzător în cadrul căruia încercăm de fapt să răspundem tuturor acestor întrebări, a precizat el.
În cadrul eforturilor prinţului moştenitor Mohammed bin Salman de a moderniza economia şi societatea Arabiei Saudite, Al Ula a devenit un proiect important. Regatul pariază pe turism încercând să-şi deschidă graniţele pentru restul lumii şi să-şi diversifice economia, bazată în principal pe petrol.
Dezvoltarea Al Ula face parte dintr-o strategie de conservare a siturilor de patrimoniu preislamice pentru a atrage şi alţi turişti în afara celor musulmani şi pentru a consolida identitatea naţională.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Iată o rețetă simplă de mâncare de post, plină de...
Mulți spun că are gust de...
Somnul este vital pentru...
Ceaiul verde este, pentru tot...
Astrologul Daniela Simulescu...
Pluto, planeta legată de...
2025 se apropie cu pași...