Horoscop de weekend. Taurii primesc înțelepciune, iar Cupidon și Fecioarele fac un pact!
Astrologul Daniela Simulescu...
După două decenii de negocieri aprinse, peste 60 de țări au semnat recent un Tratat al ONU privind oceanele, în vederea conservării biodiversității în mările deschise.
„Mările deschise” sunt toate zonele oceanice care nu sunt sub proprietatea sau reglementarea directă a unei anumite țări. Acestea reprezintă două treimi din oceanele Pământului, oferind 90% din habitatul disponibil pentru viață.
Tratatul a fost sărbătorit ca fiind istoric. Este prima dată când se va acționa împotriva utilizării nereglementate a resurselor în acest spațiu nesupravegheat.
Se estimează că 90% din stocurile mondiale de pește marin sunt acum exploatate complet, supraexploatate sau epuizate. Deși mai puțin de 10% din totalul capturilor globale de pește provine din mările deschise, natura nereglementată a pescuitului aici are un impact dăunător asupra vieții marine.
Tratatul constă din 76 de articole. Obiectivele lor includ protecția și gestionarea durabilă a mediului marin, păstrarea integrității ecosistemelor oceanice – cum ar fi recifurile de corali – și conservarea diversității biologice. Odată ratificat, tratatul va permite stabilirea de arii marine protejate în mările deschise.
Deși nu interzice explicit pescuitul comercial în mările deschise, include limbaj care ar putea permite „utilizarea durabilă” a acestora. Astfel, stabilirea unei zone protejate în mări deschise se așteaptă să abordeze activitățile de pescuit nesustenabile în spațiu, dar numai dacă este implementată în totalitate.
Parte din expertiza mea se referă la guvernarea resurselor maritime și naturale în Africa, așa că am urmărit această evoluție. Există motive să sărbătorim Tratatul Oceanelor pentru ceea ce reprezintă – un mecanism suplimentar de protecție a oceanelor și resurselor lor. Dar principala mea preocupare – care a fost semnalată și de alții – este că tratatul ar putea determina flotele de pe apele îndepărtate (care pescuiesc în afara teritoriului lor) să se îndrepte către terenuri de pescuit mai apropiate de țărm. Și multe dintre cele mai profitabile terenuri aparțin țărilor africane.
Tratatul a fost descris ca fiind „extrem de larg” și lipsit de specificități. Reglementări clare trebuie stabilite de agenția de implementare a tratatului. Nu este încă clar cine va fi acea agenție. Tratatul cere părților semnatare să permită stabilirea diferitelor comitete și grupuri de lucru, împreună cu o Conferință a Părților pentru a ghida implementarea.
Susțin că reglementările clare trebuie să asigure că subvențiile pentru pescuit acordate vaselor care se bazau pe mările deschise trebuie reduse. Subvențiile acordate vaselor de pe apele îndepărtate pot încuraja supraexploatarea speciilor vulnerabile.
Având pierdut accesul la pește în mări deschise, flotele vor avea nevoie de noi terenuri de pescuit. Apele africane sunt o țintă atractivă din mai multe motive.
În primul rând, sunt bogate în specii diverse.
În al doilea rând, aceste ape nu sunt monitorizate corespunzător, ceea ce înseamnă că țările pot profita de pe urma lor. Pescuitul ilegal, nedeclarat și nereglementat costă deja Africa peste 2,3 miliarde de dolari SUA anual.
În al treilea rând, statele africane de pe coastă par dispuse să încheie noi acorduri cu națiuni care pescuiesc în afara granițelor lor.
Aceasta este îngrijorător, deoarece va pune în pericol stocurile vulnerabile de pește din Africa. Se știe deja că navele din ape îndepărtate sunt exploatative.
Aproximativ 97% din pescuitul în mări deschise este realizat de nave înregistrate în țările cu venituri mari – majoritatea covârșitoare (86%) provin din China, Taiwan, Japonia, Coreea de Sud și Spania.
Nave din unele dintre aceste țări, cum ar fi China, Coreea de Sud și Spania, au deja aranjamente de pescuit cu țări din Africa. Și se știe că contribuie la supraexploatarea peștelui pe continent prin pescuit legal și ilegal.
Aceste nave de pescuit din mări deschise provin din primele 10 țări care oferă subvenții pentru pescuit.
Subvențiile pentru pescuit sunt suportul financiar oferit de guverne pentru a ajuta sectorul privat, inclusiv navele din ape îndepărtate, să prindă mai mulți pești. Unele dintre aceste subvenții s-au dovedit a fi dăunătoare, în special pentru speciile vulnerabile.
Subvențiile dăunătoare încurajează supra-pescuitul, deoarece banii sunt cheltuiți pentru activități care extind capacitatea, cum ar fi reducerea artificială a costurilor pentru combustibil și construcția de nave. Acest lucru permite navelor mari să prindă mai mulți pești decât este durabil, pescuind mai departe pe mare și pentru perioade mai lungi. Multe flote industriale nu ar fi profitabile fără aceste subvenții.
Tratatul nu abordează în mod clar subvențiile, dar ele sunt subiectul Acordului privind subvențiile pentru pescuit din 2022 al Organizației Mondiale a Comerțului. Cu toate acestea, acesta nu a intrat încă în vigoare, deoarece două treimi dintre semnatari nu au acceptat încă înțelegerea. Conform acordului propus, țările semnatare trebuie să se angajeze să înceteze acordarea de subvenții dăunătoare.
Dacă subvențiile dăunătoare nu sunt abordate eficient, interdicția asupra pescuitului în mări deschise ar putea contribui la creșterea activităților de pescuit în jurisdicțiile țărilor de coastă.
Pe lângă faptul că tratatul este implementat în mod eficient, pot fi implementate mai multe măsuri și strategii pentru a asigura protecția țărilor africane.
Trebuie să existe mai mult sprijin din partea comunității internaționale pentru organismele regionale de pescuit – cum ar fi Comitetul pentru Pescuit pentru Golful Guineei Central și Vest și Comisia Regională pentru Pescuit pentru Golful Guineei – pentru țările din Africa de Vest. Organismele regionale trebuie să fie într-o poziție mai bună pentru a ghida statele membre privind practicile de pescuit durabil, pentru a impune reglementările acolo unde există sau pentru a actualiza reglementările după cum este necesar.
Trebuie să existe un sprijin sporit în monitorizarea pescuitului. Partenerii și organizațiile non-guvernamentale împart date din tehnologia satelit și sistemele de urmărire a navelor care ajută statele de coastă să monitorizeze ceea ce se întâmplă în apele lor. Comunitatea internațională trebuie să ofere un sprijin suplimentar, astfel încât statele de coastă să poată aplica reglementările existente, împărțind capacitatea, know-how-ul tehnologic și activele.
Combinând aceste strategii și cultivând cooperarea internațională, este posibil să se găsească un echilibru între implementarea tratatului și pescuitul durabil în oceanele Africii.
Sursă: The Conversation (Reuters)
Vezi și Descoperă Zodia: Indicii Pentru a Ghici Semnul Zodiacal al Cuiva.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Astrologul Daniela Simulescu...
Pluto, planeta legată de...
Să vedem ce urmează pentru...
Fiecare dintre aceste patru...
Astrologul Daniela Simulescu...
Pluto, planeta legată de...
Să vedem ce urmează pentru...