Un fel de „viagra” a lui Cezar, Silphium, o plantă-minune. Ce anume vindeca și cum a fost distrusă de schimbările climatice
Autor: Elena Airini
Data actualizării:
Data publicării:
Silphium era o plantă extrem de importantă din punctul de vedere al medicinei practicate în Antichitate, dar și în ceea ce privește puterile sale afrodiziace. Faptul că a devenit exagerat de cultivată și recoltată a dus la bogăția economică a spațiului în care creștea. Pentru a construi mai mult și a dezvolta orașul care cunoștea o economie înfloritoare, s-au făcut defrișări, care într-un final au distrus echilibrul climatic al zonei, fapt care a dus la dispariția plantei-minune. Este un exemplu perfect a ceea ce s-ar putea întâmpla în zilele noastre cu cafeaua sau orezul, plante suprarecoltate.

Silphium, planta misterioasă folosită în antichitate avea o gamă variată de utilizări, de la condiment, la parfum, sau chiar medicament. Totodată, atât grecii, cât și romanii o foloseau ca afrodiziac. Era un bun de preț în cadrul trocului din orașul Cyrene din nordul Africii (în Libia de astăzi), era atât de importantă acolo din punct de vedere economic, încât majoritatea monedelor lor conțineau o imagine a acestei plante.

Nu se știe exact cum era silphium, se crede în prezent că făcea parte din specia dispărută pe nume „genus Ferula”. S-a menționat că această plantă ar fi avut rădăcini groase și lungi de aproximativ 48 de centrimentri, acoperite cu un fel de scoarță neagră, în timp ce tulpina era similară cu cea de fenicul. 

O serie de utilizări ale silphiumului erau în zona medicală: tuse, dureri de gât, dar și indigestia. Pe de altă parte, era folosită pe post de metodă de contracepție sau în cazul avorturilor. 

Romanii iubeau această plantă mai mult decât iubim noi ciocolata în zilele noastre spun cei de la The Guardian. Însuși Iulius Cezar considera această plantă atât de valoroasă încât își făcuse rezerve de mai bine de o jumătate de tonă de silphium. 

Nu se știe ce a condus la dispariția acestei plante, cel mai probabil, există mai multe motive precum deșertificarea zonei în care creștea, dar și suprarecoltarea. În timpul lui Nero planta a dispărut, nemaiputând fi cultivată, iar oamenii de știință consideră că acest fapt s-a produs din cauza schimbărilor climatice produse de oameni. Grecii au încercat ani la rând să o cultive, dar nu au reușit. 

Cercetătorii Paul Pollaro și Paul Robertson de la Universitatea din New Hampshire, citați de The Guardian, au publicat în „Frontiers in Conservation Science” un articol despre felul în care creșterea și dezvoltarea urbană, defrișările fiind cele care au schimbat cel mai tare micro-climatul de care avea nevoie silphium ca să crească. Chiar dacă oamenii din Cyrene și-au dat seama că planta își începe declinul și au început să interzică recoltarea ei masivă, dar și să îngrădească zonele unde aceasta creștea, rezultatul a fost inevitabil. Valoarea acestei plante a dus la pierderea ei până la urmă. 

surse: the Guardian.com, wikipedia.org

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Supa-cremă de linte, o mâncare de post plină de energie

Iată o rețetă simplă de mâncare de post, plină de...



Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

Cele PATRU zodii afectate de Mercur retrograd. Strângeți-vă centurile de siguranță!

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop azi pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară. Zodia care se va chinui să vadă jumătatea plină a paharului

freepik.com

Ultima retrogradare a lui Mercur din 2024! Previziuni pentru fiecare zodie și ascendent

Soarele intră in Săgetător. Previziuni pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

pixel