Traumele din copilărie: afectează sau nu viața de adult?
Autor: Gentiana Mocanu-Pavel
Data publicării:
Potrivit Asociației Americane de Psihologie, trauma este un răspuns emoțional la anumite evenimente teribile, care pot avea ca rezultat efecte mentale de durată. Rănile din copilărie pot să apară dacă un copil este martor la situații negative care îl copleșesc. Poate că nu îți amintești rănile din copilărie, dar lasă un impact asupra ta.

Rănile din copilărie pot să afecteze viața de adult. De multe ori, tinzi să auzi: "Cum să te afecteze? Erai un copil când s-a întâmplat, sigur ai uitat".

Ei bine, chiar dacă nu îți amintești anumite detalii sau situații negative la care ai fost părtaș în primii ani de viață, acest lucru te-a afectat și poate continua să o facă și ca adult.

Asociația Americană de Psihologie aduce aminte despre cele mai des întâlnite traume, cele interpersonale. Poate că ai fost martor la certuri în familie, la scandaluri, violență fizică sau abandon. 

Toate acestea pot afecta un copil și lasă urme serioase în adultul care o să devină. Numeroase studii au demonstrat că persoanele pot suferi în urma episoadelor negative din copilărie chiar și 50 de ani mai târziu. În unele cazuri, efectele au fost chiar severe. Din acest motiv, unii oameni se confruntă și în viața de adult cu frică de abandon sau cu teama de a intra în relații.

Desigur, toate aceste fenomene se întâmplă pe tot globul, din nefericire. Și pot avea efecte negative în următoarele sensuri:

- Îți pot afecta capacitatea decizională. Te-ai întrebat vreodată de ce tinzi să iei toate deciziile proaste? Sau te simți blocat și nu știi ce să alegi, atunci când toată lumea pare să se descurce de minune? Acest răspuns poate fi găsit în copilăria ta. Ei bine, dacă ai fost stresat în primii ani de viață sau nu ai fost încurajat să iei decizii se poate răsfrânge asupra modului în care reacționezi la maturitate.

- Îți pot afecta interacțiunile cu ceilalți. Deși relațiile nu sunt ușoare, în cazul celor care au suferit evenimente stresante sau adevărate traume în copilărie, lucrurile se înrăutățesc și mai mult. Poate că nu te simți sigur, chiar și atunci când ești în relații fericite. Sau eziți să-ți deschizi inima în fața cuiva pe care îl placi. Ți-e frică să te atașezi.

- Recuperarea poate începe atunci când admiți problemele, le accepți și dorești să le tratezi. Merită să fii deschis întotdeauna la terapie și să-ți arăți vulnerabilitățile. Totodată, este important să reții că trecutul nu te definește. Prezentul și viitorul te așteaptă.

Vezi și: Stresul la copii: metode prin care să-i ajuți pe micuți să se calmeze

Sursă de informare: canalul de YouTube Psych2Go

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Supa-cremă de linte, o mâncare de post plină de energie

Iată o rețetă simplă de mâncare de post, plină de...



Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

20 de ani de metamorfoze pentru cele PATRU zodii afectate de Pluto în Vărsător. „Ce ți-e scris, în frunte ți-e pus!”

Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop azi. Pluto intră în Vărsător. Previziuni pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

freepik.com

Cele PATRU zodii afectate de Mercur retrograd. Strângeți-vă centurile de siguranță!

freepik.com

Zodiile care trebuie să își corecteze greșelile înainte de sfârșitul anului. E timpul să tragă linie!

pixel