Tradiții și obiceiuri de Ajunul Crăciunului în lume: Ce se face în Elveția, Polonia sau SUA?
Autor: Astrosens Team
Data actualizării:
Data publicării:
Aștepți cu nerăbdare Ajunul Crăciunului? Această seară este specială pentru toți, iar noaptea de 24 spre 25 decembrie este o ocazie unică pentru copiii din întreaga lume, care îl așteaptă cu drag pe Moș Crăciun. Unii îl numesc Santa Claus, alții Sinter Klaas sau Viejito Pascuero. Oricum s-ar numi cel care ne aduce cadourile, există și câteva tradiții, mituri sau obiceiuri din lume pe care merită să le știi! Iată ce se întâmplă de Ajun!

Tradiția care amintește de Moș Crăciun este veche și datează încă din secolul al IX-lea. Acesta era prezentat ca un bătrân cu barbă, care se îmbrăca într-un costum roșu, cu blană albă. În "Cartea de Crăciun", publicată în 1997 la Editura Humanitas, se spune că secretul adresei lui Moș Crăciun a fost descoperit abia în 1927, la un post de radio finlandez. Acolo, a fost confirmat că Moș Crăciun locuiește în Munții Korvatunuri, la granița Finlandei cu Rusia.

Și bradul de Crăciun are o istorie la fel de veche. Acesta a apărut în Letonia, la Riga, în 1521.

Iată care sunt obiceiurile de Ajunul Crăciunului în lume!

1. În Germania, Ajunul Crăciunului reprezintă cea mai importantă zi de sărbătoare, în care toată familia ia cina și merge la biserică. Conform tradiției, toată noaptea de Crăciun trebuie să fie ars un butuc, pentru că apără locuința de hoți dar și de necazurile din noul an.

2. În Elveția, se spune că Moș Crăciun sau Samichlaus este și cel care aduce pomul de Crăciun. Se păstrează aceeași tradiție ca în Germania, a butucului ars, dar și Parada ridichilor luminate. Cu ajutorul părinților, copiii obișnuiesc să scobească o ridiche de dimensiunie mari, pe care o împodobesc atent, cu diferite forme sau crestături.

3. În Londra, se atârnă celebrele șosete mari, de șemineu, în care vor fi introduse cadourile de Crăciun. În casă se pun vâsc și crenguțe de brad. Despre vâsc se spune că are puteri magice și poate să alunge spiritele rele.

4. În Italia, Crăciunul începe chiar cu 8 zile înainte de marea sărbătoare. Copiii merg din casă în casă pentru a cânta și a recita poezii, chiar dacă vor primi darurile abia pe 6 ianuarie. Există o tradiție care spune că înainte de Moș Crăciun, vine Befana sau Baba Cloanța, care, de pe mătură, vede cine a fost cuminte și cine nu. Se strecoară ușor și lasă cadourile lângă bradul împodobit.

5. În Suedia, Ajunul Crăciunului are o importanță deosebită. Se pregătește o masă specială, bogată în fasole, pește sau șuncă, iar rudele își oferă daruri. Se zice că moșul de pe aceste meleaguri este de fapt un pitic îmbrăcat în roșu, cu barbă mare, care mănâncă orez cu lapte, un preparat suedez tradițional, pentru Crăciun. Copiii din această țară descoperă cadourile într-un sac îngropat în zăpadă.

6. În Islanda, nu există doar un Moș Crăciun, ci 13! Până la 16 ianuarie, se spune că toți Moșii vizitează casele copiilor și le oferă daruri când dorm. 

7. În Finlanda, familiile se reunesc în Ajun, când copiii așteaptă cu nerăbdare cadourile de Crăciun. Celor mici li se spun povești despre călătoria grea a Moșului, ce vine tocmai din Laponia.

8. În Grecia, Moș Crăciun este cel care împarte dulciuri și cadouri copiilor. La masa de Crăciun, se servește o pâine tradițională. Tradiția spune că masa nu se strânge, astfel încât pruncul Iisus să aibă cu ce să se hrănească.

9. În Polonia, în Ajun, toți brazii sunt împodobiți cu steluțe, păsări sau îngerași. Masa de Crăciun se servește după ce apare pe cer prima mică stea sau steaua Gwziazdka, în cinstea stelei de la Bethleem.

10. În Rusia, Moș Crăciun este cel care o însoțește pe Albă ca Zăpada, iar cei mici primesc jucării, prăjituri și neapărat, setul de păpuși Matrioşka.

11. În Statele Unite, cu 5 săptămâni înainte de Crăciun, în fiecare duminică, oamenii aprind câte o lumânare. La masa de Crăciun se servește curcanul, iar specialitea este o prăjitură cu fructe confiate.

12. În Cuba, Ajunul Crăciunului este cea mai importantă zi. Este numită și Noche Buena sau Noaptea Cea bună. La masa tradițională, se servesc friptură de porc, fasole neagră cu orez sau Yuca - plante tradiționale, sub formă de piure.

13. Nu în ultimul rând, în Chile, se cumpără figurine din lut, care se așează sub brad, numite pasebre. Se spune că Moș Crăciun sau Viejito Pascuero își va alege câte o figurină din fiecare brad.

Sursă: Agerpres

Vezi și: Lecția de stil: Cum te îmbraci dacă petreci Crăciunul acasă?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Supa-cremă de linte, o mâncare de post plină de energie

Iată o rețetă simplă de mâncare de post, plină de...



Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

Ultima retrogradare a lui Mercur din 2024! Previziuni pentru fiecare zodie și ascendent

freepik.com

Cele PATRU zodii afectate de Mercur retrograd. Strângeți-vă centurile de siguranță!

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop azi pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară. Zodia care se va chinui să vadă jumătatea plină a paharului

Horoscop de weekend. Taurii primesc înțelepciune, iar Cupidon și Fecioarele fac un pact!

pixel