21 Noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului sau Sărbătoarea Luminii. Rugăciunea plină de har de rostit AZI!
Marțea, a doua zi a Săptămânii Sfinte, cunoscută și sub numele de Marțea Seacă, este dedicată predicii lui Iisus de pe Muntele Măslinilor. Aici, Iisus a prezis distrugerea Templului și suferințele sale iminente, cu doar trei zile înainte de judecata sa. Credincioșii sunt îndemnați să vegheze, să fie pregătiți să-l întâlnească pe Iisus în orice moment. În această zi, există o credință populară conform căreia țăranii ar trebui să se spele ritualic pentru a scăpa de bolile care îi afectează. În Marțea Mare, se desfășoară activități precum aspirarea, măturarea, spălarea geamurilor și alte treburi în gospodărie. Este ultima zi în care se mai lucrează în câmp sau se fac treburi casnice precum spălarea și călcatul.
Miercuri, în Săptămâna Mare, denia spune povestea lui Iuda, apostolul trădător, și a Mariei, care, plină de căință, îi spală picioarele lui Iisus cu lacrimi și îl unge cu mir. În unele zone, tradiția spune că miercuri seara, la apus, copiii merg să colinde și primesc ouă pentru a le vopsi.
Joia Mare este marcată de Denia celor 12 Evanghelii. Aduce aminte de momente grele precum spălarea picioarelor apostolilor, Cina cea de Taină, rugăciunea din Grădina Ghetsimani și prinderea lui Iisus. În această zi, tradiția roșitului ouălor este larg răspândită. Există și superstiții, cum ar fi cea a fetelor care fac noduri pe o sfoară în timpul slujbei, astfel își visează alesul atunci când pun sfoara sub pernă. De asemenea, credincioșii țin post cu mâncare uscată, iar în biserici nu se mai trag clopotele, ci doar se bate toaca. Cei care s-au spovedit se împărtășesc în această zi.
Vinerea Mare, cunoscută și ca Vinerea Neagră, este ziua cea mai tristă din Săptămâna Mare, când rememorăm suferințele și moartea lui Iisus. Se oficiază Denia Prohodului în biserici, iar credincioșii înconjoară casa cu lumânarea aprinsă de la biserică, simbol al punerii lui Iisus în mormânt. În această zi, tradiția spune să se țină post negru și să se evite consumul de urzici și mâncăruri cu oțet, în amintirea suferințelor lui Iisus. Există și superstiții legate de vreme și activități interzise femeilor.
Sâmbăta Paștelui este ziua reculegerii, când credincioșii se pregătesc pentru Înviere. În noaptea de Înviere, se oficiază slujba Sfintelor Paști, iar credincioșii iau Lumină și se salută cu formula "Hristos a înviat!", răspunzând "Adevărat a înviat!" timp de 40 de zile. În ziua Sâmbetei Mari, femeile se spală pe cap, se piaptănă, se îmbracă în haine curate și se apucă de plămădit. Există și superstiții legate de modul în care se pun vasele în cuptor și de numărul tăvilor pentru cozonac sau pasca.
Maica Domnului, un model de smerenie. Rugăciunea puternică pe care o poți spune
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Iată câteva mesaje pline de...
Începe sezonul Săgetătorului....
Cum va fi 2025 pentru...
Mercur a intrat în semnul...