Solstițiul de iarnă: obiceiuri și tradiții. De ce nu e bine să fii singur în cea mai lungă noapte din an?
Autor: Alexandra-Valentina Dumitru
Data actualizării:
Data publicării:
S olstiţiul de iarnă, ce marchează începutul iernii astronomice, a început, în 2023, la 22 decembrie - 5h 27m, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".  Iată care sunt obiceiurile și tradițiile care încă se mai respectă cu ocazia acestui fenomen!

Azi, durata zilei are cea mai mică valoare din an, de 8 ore și 50 minute, iar durata nopții, valoarea maximă, de 15 ore și 10 minute. 

Deși considerăm că de la 1 decembrie a venit iarna din punct de vedere calendaristic, începutul iernii astronomice este dat de Solstițiul de iarnă, adică de momentul în care soarele apune în cea mai scurtă zi din an și începe și cea mai lungă noapte din an.

Când vorbim despre solstițiul de iarnă, Soarele trece în Semnul Capricornului. Trecem de la energia greu de stăpânit a Săgetătorului, la cea intransigentă și serioasă a Capricornului. Timp de o lună, putem să începem conversații importante, să facem planuri și să punem bazele unor evenimente mărețe. Este și timpul să acceptăm în mod radical ceea ce merge în viața noastră, dar și ceea ce nu funcționează.

Care sunt tradițiile și obiceiurile legate de solstițiul de iarnă? Iată câteva curiozități!

1. După tradițiile vechi, în noaptea Solstițiului de iarnă se spune că feriga va înflori. Cine rămâne treaz și prinde acest moment unic, va avea succes în iubire și prosperitate în locuință.

2. În folclorul românesc se relatează că în seara de 22 decembrie, ziua Solstițiului de iarnă, cerurile se deschid. Aici se confruntă forțele binelui și ale răului. De asemenea, tradiția încurajează gândirea pozitivă și rugăciunile intense în această perioadă, adresate către ceruri.

3. De asemenea, în acea zi, se spune să nu ieși singur pe străzi, mai ales pe întuneric, deoarece poți întâlni spirite malefice!

4. O altă credință legată de Solstițiul de iarnă ne avertizează să nu fim singuri în cea mai lungă noapte a anului. Este bine să avem alături o persoană apropiată. Dacă nu facem asta și rămânem singuri acasă în acea noapte, se spune că așa vom rămâne până la următorul solstițiu.

5. Există anumite regiuni din țară unde, de Solstițiul de iarnă, localnicii urcă pe dealuri și aprind câteva torțe.

6. Oamenii din sate au obiceiul să ofere ajutor celor aflați în suferință.

7. Cu sute de ani în urmă, la Solstițiul de iarnă, oamenii practicau sacrificarea animalelor. În prezent, această tradiție a fost înlocuită de obiceiul de a se costuma în animale precum cerbul, ursul sau capra. Îmbrăcați astfel, oamenii merg din casă în casă și colindă.

8. Se spune că în seara de solstițiu, ar fi bine să aprinzi o lumânare sau o candelă și să o lași să ardă până dimineața.

9. Solstițiul de iarnă poate fi privit și ca o oportunitate de a evalua clar lucrurile realizate în anul respectiv și de a planifica îmbunătățiri pentru viitor.

10. În încheiere, tradiția spune că primul vizitator care intră în casă după Solstițiul de iarnă ar trebui să fie un bărbat. Acest gest ar aduce noroc și protecție pentru tot anul următor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop de weekend pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zile mirifice pentru o zodie

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop de weekend pentru Balanță. Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Revelații și optimism pentru o zodie

freepik.com

Previziuni axa destin-karmă pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară până în ianuarie 2025

freepik.com

Previziuni axa destin-karmă pentru Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești până în ianuarie 2025

pixel