Sănătatea mintală şi odihna, în priorităţile angajaţilor români. Companiile anunţă investiţii
Autor: astrosens Team
Data publicării:
Mulţi angajaţi români vor să îşi rezerve în acest an mai mult timp pentru odihnă, după un 2021 în care nivelul de stres şi volumul de muncă au fost mai ridicate decât înainte, astfel că 55% dintre angajaţi îşi vor lua liber suplimentar pentru a face punte între sărbătorile legale şi weekend, potrivit unui studiu realizat de platforma de recrutare BestJobs, remis de Agerpres.

Mai mult, peste 60% dintre managerii din vârful marilor multinaţionale spun că vor creşte investiţiile în programe de training, de leadership şi coaching, având în vedere provocările contextului pandemic actual, conform studiului "Insights from the Top", realizat recent de compania de Executive Search şi Dezvoltare Organizaţională K.M.Trust & Partners, citat de aceeaşi sursă.

Marile companii din România riscă să piardă angajaţi valoroşi dacă nu vor începe să crească investiţiile în retenţia şi dezvoltarea abilităţilor angajaţilor. Ca atare, planurile pentru dezvoltarea resursei umane, prin programe de training, leadership şi coaching se află printre marile priorităţi ale acestei perioade şi ale anului 2022 la vârful marilor companii active în România.

Dezvoltarea emoţională şi sănătatea mintală a angajaţilor, printre priorităţile companiilor

De asemenea, managementul resurselor, digitalizarea şi eficientizarea vor deveni din ce în ce mai importante în cadrul organizaţiilor din România. Totodată, dezvoltarea emoţională a managerilor de top, experienţă clienţilor cu produsele şi serviciile companiilor, dar şi retenţia resurselor umane valoroase reprezintă teme importante pentru lideri în perioada următoare, având în vedere contextul actual, potrivit documentului citat.

COVID-19 reprezintă o îngrijorare pentru mai bine de 40% dintre liderii intervievaţi. O altă tema importantă pentru manageri o reprezintă dezvoltarea emoţională şi sănătatea mintală în interiorul organizaţiilor, 35% dintre aceştia menţionând ca fiind o temă pe agenda lor în perioada următoare.

În plus, peste 65% dintre liderii companiilor care au participat la studiu au indicat că managementul resurselor, digitalizarea şi eficientizarea proceselor în organizaţiile pe care le conduc reprezintă o preocupare constantă.

Angajaţii români prioritizează odihna după un 2021 dificil

"Anul acesta, sunt 15 zile libere legale, dintre care 9 sunt în cursul săptămânii. Pentru a câştiga mai mult timp pentru recreere, 55% dintre angajaţii care beneficiază de zile libere cu ocazia sărbătorilor legale au declarat că îşi vor lua zile libere suplimentare, acolo unde se poate, pentru a face punte cu weekend-ul", arată analiza BestJobs, citată de Agerpres.

Astfel, peste 39% dintre angajaţi au în plan să folosească zilele libere legal din acest an pentru relaxare, iar alţi 12% vor profita să rezolve diferite probleme personale sau administrative de care nu se pot ocupa în zilele de lucru. Conform sursei citate, doar 18% au spus că sunt nevoiţi să lucreze şi în acele zile.

În 2021, doar jumătate dintre români şi-au folosit integral zilele de concediu, mai arată sondajul BestJobs. Dintre cei care au rămas cu zile de concediu nefolosite, 20% mai au sub 5 zile, iar 16% între 6 şi 10 zile. 3% dintre ei plănuiesc să ia banii pe ele, iar alţi 3% nu au încă niciun plan pentru acestea.

Totodată, 61% dintre angajaţi plănuiesc să îşi ia anul acesta toate zilele de concediu, 9% au de gând să mai păstreze din ele, în timp ce 30% nu şi-au făcut încă planuri de concediu.

Sănătatea mintală, afectată de pandemie

În 2020, Organizația Mondială a Sănătății puncta faptul că tulburările de sănătate mintală sunt printre principalele probleme de sănătate și dizabilități la nivel mondial, aproximativ 1 din 4 persoane fiind afectate de tulburări neurologice la un moment dat în viața lor.

Universitatea din Boston nota faptul că numărul cazurilor de depresie în rândul adulților din Statele Unite aproape s-a triplat la începutul anului 2020, trecând de la 8,5% înainte de pandemie la 27,8 %. Rata crescută a depresiei a persistat până în 2021 și chiar s-a agravat, urcând la 32,8% și afectând 1 din 3 adulți americani.

Ratele de anxietate și depresie în rândul adulților din Statele Unite au fost de aproximativ 4 ori mai mari între aprilie 2020 și august 2021, decât au fost în 2019. Unele dintre cele mai mari creșteri au fost în rândul bărbaților, adulților tineri și a celor care au copii, potrivit centrului american pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, citat de Asociația Americană de Psihologie.

Urmăreşte aici emisiunea Astrosens.ro, dedicată sănătăţii mintale:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Cele PATRU zodii avantajate de Super Luna Nouă din Taur

Previziuni astrale. Pe 8 mai, vom avea un super...


Top citite
Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia cu vizibilitate

Astrolog Daniela Simulescu/Fotografie emisiune

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător și Pești. Cheltuieli neprevăzute pentru o zodie

Pixabay.com

Pluto retrograd din 2 mai! Schimbări puternice pentru toate zodiile

Freepik.com

Horoscop MAI 2024. Previziuni astrale pentru FIECARE zodie/ascendent

pixel