Revenirea la școală prin ochii unui copil: între bucurie, frici și vise. Școala nu e doar despre note!
Autor: Gentiana Mocanu-Pavel
Data publicării:
Pentru că a reînceput noul an școlar, ne-am gândit să abordăm acest subiect nu doar din perspectiva grijilor și emoțiilor unui părinte, ci cum se vede această revenire și prin ochii copiilor.

Pentru adulți, începutul toamnei înseamnă o reîntoarcere la rutină. Dar pentru un copil, revenirea la școală este mult mai mult decât o simplă întoarcere la cărți. E o lume plină de emoții, vise și, uneori, de griji ascunse.

„Anul acesta va fi diferit!" își spune Cazimir, un băiat de 10 ani care se pregătește să intre în clasa a V-a. Și așa simt mulți copii când își pregătesc ghiozdanul pentru prima zi de școală. Ghiozdanul nu este doar un simplu obiect, e o metaforă pentru cum își poartă toate speranțele, dorințele și, da, și fricile.

Din perspectiva unui copil, școala este un teren imprevizibil, un loc unde identitatea lui este în continuă schimbare. Fiecare an școlar aduce promisiuni noi, prietenii noi, învățături fascinante, dar și provocări care îi pot testa curajul.

„Poate anul acesta o să-mi fac mai mulți prieteni", gândește Cazimir, în timp ce își alege cu grijă caietele. Își amintește că anul trecut a fost greu să se integreze în grupurile deja formate. În lumea copiilor, prieteniile sunt valoroase ca aurul, dar și fragile ca un castel din cărți de joc.

Deși adulții se concentrează pe aspectele logistice – uniforme, rechizite, orar – copiii poartă bătălii invizibile. Anxietatea de a nu fi acceptat într-un grup, frica de a nu reuși să înțeleagă un subiect nou sau teama de a dezamăgi sunt trăiri pe care copiii le duc cel mai des singuri. Ei nu au întotdeauna cuvintele necesare să exprime aceste sentimente, dar le simt din plin.

Școala nu e doar despre note!

Dincolo de învățare, școala este un loc unde copiii își formează primele strategii de viață. Acolo învață despre succes și eșec, dar și despre empatie și colaborare. Spre deosebire de adulți, copiii nu au un manual al relațiilor interpersonale. Pentru ei, fiecare zi la școală este o metodă de experimentare socială.

Frica de eșec este un monstru tăcut

Dacă te-ai apropia de mintea unui copil în primele săptămâni de școală, ai descoperi un loc plin de contradicții. Pe de o parte, există entuziasmul pentru toate lucrurile noi - profesori, materii, colegi. Pe de altă parte, frica de eșec pândește, chiar dacă nu e întotdeauna exprimată.

Cazimir, de exemplu, își face griji pentru temele la matematică. „Și dacă nu o să înțeleg? Dacă iau note mici?” Pentru un copil, notele nu sunt doar evaluări ale cunoștințelor, ci pot deveni un barometru al valorii personale. Frica de a nu fi „suficient de bun” poate pune presiune uriașă asupra unui copil, mult mai mare decât își imaginează părinții sau profesorii.

Totuși, dincolo de frici, există și vise. Fiecare copil are o viziune despre ce își dorește de la noul an școlar. Poate că vrea să devină campion la o competiție de sport, să exceleze la un proiect creativ sau, pur și simplu, să fie remarcat și apreciat pentru cine este.

În fiecare copil există o dorință ascunsă de a se face remarcat, de a conta. Iar școala, cu toate provocările ei, este scena pe care încearcă să strălucească.

Cum pot părinții să înțeleagă mai bine aceste emoții?

Pentru părinți, cel mai important lucru este să înțeleagă că fiecare copil are propria călătorie emoțională în revenirea la școală. Comunicarea deschisă și empatică poate fi cheia pentru a-i ajuta să depășească fricile și nesiguranțele.

Să îți întrebi copilul nu doar cum i-a mers la școală, ci și cum s-a simțit, poate dezvălui multe. Poate fi o ocazie pentru a descoperi ce îl entuziasmează, ce îl frustrează sau ce îl sperie.

Ce materie școlară ești în funcție de zodie. Zodiile și materiile în prima zi de școală

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Ce este psihoza spirituală? Cauze și prevenire

Ai auzit de psihoză spirituală? Este un lucru care se...



Cele mai noi articole

2025. An cu forță, curaj și oportunități pentru Taur și Rac

Aceste două zodii vor avea multe de pătimit în 2025,...


Top citite
freepik.com

Mai avem o lună cu Pluto în Capricorn! Fraze cheie pentru fiecare zodie

Sursă foto: Freepik

Venus în Scorpion până pe 17 octombrie. Iată beneficiile pentru fiecare zodie!

freepik.com

TREI eclipse, o singură toamnă! Una dintre ele va fi precum picătura care ne umple paharul

Freepik.com

PATRU zodii sunt vizate pe 17 septembrie. Două aspecte vă zdruncină din temelii!

pixel
Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?