Pregătiți dorințele! Observatorul Astronomic anunță o posibilă ploaie de stele în noaptea de 30 spre 31 mai
Autor: Astrosens Team
Data actualizării:
Data publicării:
În 1995 o cometă mică pe nume 73P/Schwassmann-Wachmann 3 s-a spart în mai multe fragmente și a continuat să se dezintegreze orbitând în jurul Soarelui la aproximativ 5 ani și jumătate. Așadar, astronomii au cercetat dacă Pământul va trece prin materialul eliberat de fragmentarea acestei comete și dacă acest fapt ar putea duce la o ploaie de meteoriți, lucru care s-ar putea întâmpla în jurul datei de 31 mai. Iată că cei de la Observatorul astronomic confirmă.

Planeta Pământ se va intersecta, în dimineaţa zilei de 31 mai, la ora 8,00 (ora României), cu particule provenite din cometa 73P/Schwassmann-Wachmann, anunţă Observatorul Astronomic 'Amiral Vasile Urseanu'. 'Deşi în România va fi ziuă atunci, se aşteaptă ca activitatea meteorilor să se intensifice treptat, cu câteva ore înaintea maximului preconizat.

Astfel, în noaptea de 30 spre 31 mai vom putea fi martorii unui spectacol ceresc deosebit până în jurul orei 4,30, când cerul va începe să se lumineze treptat (Soarele răsare la ora 5,30). Meteorii vor fi lenţi în comparaţie cu meteorii 'obişnuiţi', intrând în atmosferă cu viteze de doar 16 km/s (72 km/s fiind viteza maximă)', precizează sursa citată, într-o postare pe pagina de Facebook.

Conform specialiştilor de la Observatorul Astronomic, 'întâlnirea din acest an include multe particule desprinse din coada cometei în anii 1892, 1897, dar şi fragmente mai mari, rezultate în urma dezintegrării cometei din anul 1995'. 'Ce va fi? Rămâne de văzut: totul sau nimic.

Condiţii pentru observarea fenomenului: predicţia să fie corectă, cerul senin, să fim departe de poluarea luminoasă a oraşelor şi să privim cerul relaxaţi dintr-un şezlong, cuprinzând cât mai mult din bolta cerească. Nu uitaţi: adaptarea ochiului la întuneric durează cel puţin o jumătate de oră, aşadar evitaţi sursele de lumină artificială. Fenomenul nu poate fi urmărit prin instrumente astronomice (lunete şi telescoape)', recomandă specialiştii.

De obicei, ploile de meteoriți își fac apariția atunci când Pământul trece prin niște particule extrem de mici care trec în spatele cometei, cometa traversând în acel moment punctul prin care cele două orbite se intersectează deasupra Pământului, astfel, în timpul acestei întâlniri Pământul este primul care depășește intersecția. Nu se știe exact câte particule ale cometei pot fi, de aceea, nu știm cât de bine vom putea vedea acest fenomen cu ochiul liber. 

Surse: AGERPRES/(AS - autor: Andreea Rotaru, editor: Florin Marin) & space.com

Ai citit și despre noua PLANETĂ descoperită în jurul stelei Proxima Centauri, cea mai apropiată de sistemul nostru solar?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Cele PATRU zodii avantajate de Super Luna Nouă din Taur

Previziuni astrale. Pe 8 mai, vom avea un super...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Cele PATRU zodii avantajate de Super Luna Nouă din Taur

Previziuni astrale. Pe 8 mai, vom avea un super...


Top citite
Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia cu vizibilitate

Astrolog Daniela Simulescu/Fotografie emisiune

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător și Pești. Cheltuieli neprevăzute pentru o zodie

Pixabay.com

Pluto retrograd din 2 mai! Schimbări puternice pentru toate zodiile

Freepik.com

Horoscop MAI 2024. Previziuni astrale pentru FIECARE zodie/ascendent

pixel