21 Noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului sau Sărbătoarea Luminii. Rugăciunea plină de har de rostit AZI!
Anul trecut, pe 23 martie, Pluto a intrat pentru prima dată în semnul Vărsătorului, după care s-a întors în Capricorn, unde a și rămas.
Pe 21 ianuarie, va intra din nou în Vărsător. Pe 2 mai, Pluto își începe retrogradarea în semnul Vărsătorului, iar pe 2 septembrie Pluto retrograd se întoarce în Capricorn unde va sta până pe 20 noiembrie 2024. După aceea, va intra definitiv în Vărsător până în 2044.
În mitologie, Pluto este reprezentat de Hades. Cine este acest zeu?
Hades, în mitologia antică greacă, era zeul subpământean. Hades era fiul titanilor Cronus și Rhea, și fratele zeilor Zeus, Poseidon, Demetra, Hera și Hestia.
Lumea subpământeană a mitologiei grecești
O gravură din secolul al XVIII-lea care înfățișează lumea subpământeană a mitologiei grecești, arătând (în prim-plan) pe Charon, căpitanul bărcii funerare, (în stânga jos) Cerberus, câinele cu trei capete care păzea intrarea și (în centru-stânga) Hades, stăpânul subpământului, și soția sa, Persephone. Corpul de apă este Râul Styx.
După ce Cronus a fost răsturnat de fiii săi, regatul său a fost împărțit între ei, iar lumea subpământeană i-a revenit lui Hades prin sorți. Acolo domnea alături de regina sa, Persephone, peste puterile infernale și peste cei morți, în ceea ce era adesea numit "casa lui Hades" sau simplu Hades. Era ajutat de câinele Cerberus. Cu toate că Hades supraveghea judecarea și pedepsirea celor răi după moarte, el nu era de obicei unul dintre judecătorii din lumea subpământeană, nici nu tortura personal pe cei vinovați, o sarcină încredințată Furilor (Erinyes). Hades era înfățișat ca fiind sever și nemilos, neclintit de rugăciuni sau sacrificii (asemănător morții însăși). Înspăimântător și distanțat, el nu iese niciodată complet ca o personalitate distinctă din întunericul umbrelor sale, nici măcar în mitul răpirii sale a Persephonei.
Acele aspecte întunecate și neînțelese erau completate de un aspect opus și benefic. Zeul subpământean era în mod obișnuit venerat sub un epitaf eufemistic precum Clymenus ("Cel Reputat") sau Eubouleus ("Bun Sfătuitor"). Adesea era numit Zeus, cu adăugarea unei titulaturi speciale (de exemplu, chthonios, "Zeus chthonian"). Titlul său Pluto sau Pluton ("Bogăție") poate fi provenit din parțiala amalgamare a lui Hades cu un zeu al fertilității pământului sau pentru că el aduna toate lucrurile vii în comoara sa la moarte.
Răpirea Persefonei
Persefona era fiica lui Demetra și a lui Zeus. Într-o zi, în timp ce Persefona culegea flori, Hades a văzut-o. El a fost atât de captivat de frumusețea ei încât a luat-o cu forța în lumea subpământeană.
Demetra, zeița recoltei și a fertilității, a căutat-o pe fiica sa când Persefona a dispărut. Odată ce și-a dat seama că Persefona a fost luată în lumea subpământeană, a protestat împotriva răpirii oprindu-și munca cu recoltele. Înainte de acest timp, hrana în Grecia era întotdeauna abundentă, dar acum culturile au eșuat și hrana era rară. Zeus și ceilalți zei au încercat să o convingă pe Demetra să ridice blestemul asupra pământului, dar ea nu a făcut-o până când fiica ei nu a fost eliberată.
Zeus a trimis apoi pe Hermes la Hades îndemnându-l să o elibereze pe Persefona. Hades a înțeles acest lucru ca pe o cerere pe care trebuia să o urmeze. Înainte de a o elibera, Hades a făcut-o să mănânce semințe de rodie. Deoarece a mâncat fructe din lumea subpământeană, acum era legată de subpământ și de Hades.
Zeus a fost forțat să facă un compromis între Demetra și Hades în privința pretențiilor lor asupra Persefonei. A aranjat un plan astfel încât Persefona să petreacă patru luni cu Hades ca regină, câte una pentru fiecare sămânță de rodie pe care o mâncase. Celelalte opt luni le-ar petrece înapoi cu mama sa. Demetra a continuat să permită eșecul recoltelor atunci când Persefona era cu Hades. Acest mit al Persefonei a fost folosit de greci pentru a explica ciclul fertilității în natură.
De ce Hades este denumit și ”Pluto”?
În mitologia greacă antică, zeul bogăției este Plutus.
Plutus este fiul zeiței Demetra cu un om mortal numit Jasion. Zeus l-a lovit pe Jasion cu un fulger și l-a orbit pe Plutus nou-născut; se spune că Plutus este șchiop și are aripi.
Plutus (Ploutos) nu este același cu Pluto (Ploutōn, adică Hades). În limba greacă antică, substantivul "ploutos" înseamnă "bogăție", în timp ce "Ploutōn" înseamnă ceva de genul "stăpân al bogăției" sau "bogat".
Hades, în calitate de stăpân al Subpământului, deține diverse tipuri de bogăție:
Toată această bogăție îl face pe Hades demn de a fi numit Pluto, "Cel Bogat".
Citește și Pluto în Vărsător și legătura cu tehnologia. Ce spune inteligența artificială despre astrologie?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Daniela Simulescu, astrolog DC...
Astrologul Daniela Simulescu...
Pluto, planeta legată de...
2025 se apropie cu pași...