Pericolele la care te expui dacă mesteci gumă în exces. Avertismentul specialiștilor
Autor: Valentina Miu
Data publicării:
Consumul regulat de gumă de mestecat poate provoca probleme de sănătate. Poate dăuna stomacului, intestinului, oaselor și, desigur, dinților.

Stomatologii încurajează utilizarea gumei, în special a celei fără zahăr care conține fluor, care ajută la protejarea dinților de bacterii. Potrivit Asociației Stomatologice Americane (ADA), mestecatul gumei fără zahăr după mese „mărește fluxul de salivă, care spăla resturile rămase de la alimente, neutralizează acizii produși de bacterii și furnizează substanțe care luptă împotriva bolilor în întreaga gură”.

Dezavantajele mestecatului excesiv de gumă

„Nu lăsați guma fără zahăr să înlocuiască periajul și ața dentară. Nu este un înlocuitor”, spune ADA. Asociațiile stomatologice continuă să recomande periajul dentar de două ori pe zi, iar placa acumulată să fie curățată o dată pe zi cu ață dentară.

Consumul excesiv de gumă de mestecat poate provoca probleme de sănătate

În primul rând, guma nu trebuie mestecată mai mult de 20 de minute, deoarece perioadele mai lungi de timp pot încorda maxilarul și pot apărea dureri.

Există unele probleme digestive care pot apărea din cauza gumei de mestecat. Dacă o persoană se confruntă cu o digestie dificilă, gaze sau arsuri la stomac, cel mai bine este să nu consume gumă de mestecat.

Când mestecăm, stomacul generează un acid pentru a putea digera alimentele pe care se așteaptă să le primească. Însă, atunci când mestecăm gumă, acidul generat poate afecta mucoasa stomacului. Acest efect ar putea duce în cele din urmă la ulcer.

De asemenea, consumul de gumă de mestecat cu gura deschisă și după masă sau cumpărarea de gumă de mestecat cu zaharuri crește posibilitatea de a avea gaze, arsuri la stomac, iritații și chiar diaree, aceasta din urmă cauzată de sorbitolul conținut de unele gume de mestecat.

Sorbitolul ajunge să fie absorbit de intestin și poate provoca dureri abdominale, disconfort digestiv și diaree. În cantități mari, această substanță are un efect laxativ. 

Totodată, guma de mestecat consumată excesiv poate fi dăunătoare sănătății noastre dentare. Consumul de gumă poate fi dăunătoare dinților și, în cele din urmă, poate cauza (sau contribui la) pierderea acestora.

Ce se întâmplă dacă înghiți guma de mestecat

Gumele de mestecat sunt făcute din îndulcitori, arome și coloranți, ingrediente pe care organismul nostru nu este capabil să le digere. Dacă mestecăm gumă și ajungem să o înghițim... nu, nu va rămâne blocată în stomac așa cum credeam când eram mici.

„În cazuri rare, înghițirea unei cantități mari de gumă poate provoca blocarea sistemului digestiv”

„Dacă înghiți guma, este adevărat că organismul nu o poate digera, dar nu rămâne în stomac. Se mișcă relativ intactă prin sistemul digestiv și se elimină prin fecale”, spune Elizabeth Rajan, MD, de la Clinica Mayo din SUA .

„În cazuri rare, înghițirea unei cantități mari de gumă poate provoca blocarea sistemului digestiv", arată Fundația Nemours, o organizație non-profit din SUA dedicată îmbunătățirii sănătății copiilor, potrivit 20minutos.es. De aceea copiii sub 5 ani nu ar trebui să consume gumă de mestecat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DOUĂ rețete delicioase care nu îngrașă. Încearcă-le și tu!

Ne aflăm în sezonul Taurului, care vorbește și despre...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia cu o nevoie de validare

Sursă foto: Pexels

Previziuni astrale pentru a doua jumătate a lunii mai 2024. Zodiile cele mai avantajate

Sursă foto: Pexels

Vești neașteptat de bune pentru Taur, Fecioară și Pești. Provocări pentru Gemeni și Săgetător

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Compromisuri pentru o zodie

pixel