Încrederea și speranța, aripile care ne poartă dincolo de limite. Cum ne inspiră să avem un viitor mai bun?
Paștele este cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, iar anul acesta, are loc duminică, pe data de 16 aprilie. Pentru românii de pretutindeni, pregătirea pentru Paște înseamnă rugăciune, bucurie, aranjarea casei de sărbătoare și prepararea bucatelor tradiționale.
Sărbătoarea Paștelui este una plină de obiceiuri și tradiții care diferă de la o zonă la alta a țării. Dar iată care sunt cele mai cunoscute, indiferent de zonă.
La finalului postului, oamenii se spovedesc, mărturisind păcatele care îi apasă și apoi se împărtășesc.
Săptămâna de dinaintea Paștelui se numește Săptămâna Mare. Este o perioadă marcată de o spiritualitate profundă și de un comportament mai sobru. Muzica și distracția nu sunt permise sau cel puțin nu este bine să fie afișate în public. Săptămâna Mare este săptămâna Deniilor. Denia este un serviciu religios care este ținut seara, după ora 17. Cele mai importante Denii sunt cele de joi și vineri.
În Joia Mare, de dimineață se pomenesc morții. Se face colivă și se duce la biserică pentru a fi sfințită și închinată celor care nu mai sunt printre noi. Seara la Denie se citesc douăsprezece evanghelii referitoare la perioada Patimilor lui Iisus Hristos. Sunt detalii despre intrarea în Ierusalim, procesul, răstignirea, moartea și îngroparea lui Iisus.
De asemenea, tradiția spune că dacă ouăle vor fi vopsite în Joia Mare, atunci nu se vor strica.
Serviciul religios din Vinerea Mare este marcat de o spiritualitate aparte. Se spune că este bine să ții post negru în această zi, consumând doar apă sau puțină pâine și apă. Vineri dimineața se ține o slujbă numită maslu. Aceasta este utilă pentru sănătate.
Oamenii vin la biserică cu făină și ulei care vor fi sfințite. Din acestea se va face „Paștele”, pâine sfințită stropită cu vin, care se ia pe stomacul gol în dimineața de după Înviere. Tot în Vinerea Mare se așază în mijlocul bisericii, lângă crucifix, o masă pe care este epitaful din altar.
Seara oamenii din sat vin la biserică cu flori. Ei trec de trei ori pe sub această masă și se închină. Se cântă prohodul, un cântec religios de aproximativ 170 de strofe care prezintă Patimile lui Iisus. După prohod, preotul împarte toate florile oamenilor. Patru băieți înalți merg la ieșirea din biserică cu epitaful și toți oamenii ies din biserică pe sub el. Preotul urmat de oamenii care au flori și lumânări aprinse în mâini merg și cântă în jurul bisericii.
Sâmbătă noaptea, mai precis la miezul nopții, la ora 12, oamenii merg la biserică pentru slujba de Înviere. Se sting luminile și preotul vine din altar cu două lumânări mari. El cântă: „Veniți să primiți lumina, lumina Lui Hristos, luminează tuturor”! Cu această lumină el iese din biserică afară. Toți oamenii aprind lumânările. Este aproape magic să vezi atât de mulți oameni cu lumânări aprinse în întuneric.
După ce toți oamenii cântă afară „Hristos a înviat”, se merge înapoi în biserică unde serviciul religios durează până dimineața. În provincie oamenii ale căror rude au murit fără lumânare aduc în noaptea de Înviere un cocoș alb la biserică dăruindu-l preotului în chip de jertfă.
Conform tradițiilor populare românești, lumânarea cu care a fost luată Lumina Sfântă trebuie păstrată în casă, iar în cazul unor boli sau unor calamități naturale, să fie aprinsă.
Duminică e prima zi de Paște. Familiile se adună la masă și mănâncă sarmale, ciorbă și friptură de miel, drob, iar ca desert preferă cozonac și pască, un fel de plăcintă cu brânză tradițională.
Hainele noi se poartă de Paști. În prima zi de Paște, există obiceiul de a se purta haine noi. Gestul simbolizează reînnoirea trupului și a sufletului.
Ciocnitul ouălor. Cel mai cunoscut obicei de Paște își are originea în scena în care Iisus a fost răstignit pe cruce În Vinerea Mare. Venind să-și vadă fiul răstignit, Fecioara Maria avea în mână un coș cu ouă. Acestea s-au înroșit de la sângele Mântuitorului.
Tocmai de aceea, în dimineața zilei de Paște este bine să ne spălăm pe față cu apă dintr-un vas în care sunt puse ouă roșii și monede de argint.
Totodată, ouăle roșii se ciocnesc la masa de Paște alături de binecunoscuta replică "Hristos a Înviat! - Adevărat a Înviat!".
Vezi și: Cum putem amenaja masa de Paște? Idei la care poți apela de sărbători
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Iată ce rugăciuni poți rosti...
Manipulatorii folosesc tactici...
Previziuni astrale. Decembrie...
Previziuni astrale. Mercur își...
Horoscop azi. Mercur își...
Fiecare zodie primește un...