O zi cu bucurie de Florii! Ce reprezintă această sărbătoare și ce numim "Paștele copiilor"?
Autor: Astrosens Team
Data publicării:
Pe 9 aprilie se sărbătorește Duminica Floriilor! Află mai multe despre această zi.

Această săptămână a Postului Mare poartă și numele de săptămâna Floriilor, care se încheie duminică, pe 9 aprilie, odată cu intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim. Acest eveniment poartă și numele de sărbătoarea Floriilor, datorită felului în care Mântuitorul a fost așteptat.

În duminica Floriilor, Hristos vine în Ierusalim, fiind primit precum un rege. Vine să moară pentru oameni și pentru mântuirea lor. Oamenii merg la biserică, de obicei cu crenguțe de salcie, care vor fi sfințite.

Ar trebui să ne deschidem în această perioadă mai mult către post, rugăciune, divinitate și mai ales iubire.

Duminica Floriilor face apoi trecerea către ultima săptămâna, de post aspru de data aceasta, Săptămâna Patimilor, cea în care creștinii refac drumul lui Hristos către moartea și învierea Sa. 

Săptămâna Floriilor este săptămâna în care Iisus Hristos aduce înaintea ochilor noștri miracolul învierii lui Lazăr. Se reia această temă a învierii lui Lazăr pe parcursul întregii săptămâni a Floriilor deoarece această minune simbolizează felul în care propria înviere a lui Hristos îi va scoate pe toți morții din iad.

Înviindu-l pe prietenul său, Lazăr, Iisus Hristos se dovedește a fi aproape de noi ca prieten, însă El este în același timp și deasupra noastră, ca un făcător de minuni. În acest gest al prieteniei pe care Mântuitorul îl face către Lazăr, ne arată că a venit și pentru noi și că ne va mântui pe toți.

Totodată, învierea lui Lazăr întărește realismul marii Învieri a Domnului nostru Iisus Hristos care se va petrece la o săptămână distanță. 

Cu Floriile, intrăm în ceea ce părintele Constantin Necula numește „Paștele copiilor”, deoarece copiii ies în întâmpinarea lui Iisus cu ramuri, ei sunt cei care îl văd deja ca pe un împărat înviat, sunt cei care cred primii în ideea de miracol, sunt ei înșiși un simbol al bucuriei.

Ei cântă: Osana, bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului, este o împlinire a glasului copiilor, ei sunt, de asemenea, primii care vor spune „Hristos a înviat”.

În planul credințelor populare românești, pentru a le merge bine în gospodărie, fetele plantează flori.

Conform datinilor românești, în săptămâna Floriilor, nu este bine să plantezi pomi fructiferi sau zarzavaturi deoarece există credința că vor face numai flori, dar nu vor rodi, nu vor aduce fructe și legume. 

Tot în săptămâna Floriilor, femeile coc plăcinte și le dau de pomană săracilor, pentru viață lungă. Apare și la sat ipostaza lui Lazăr  despre care se spune că ar fi murit de „dor de plăcinte”. 

Intrarea Domnului în Ierusalim, să ne rugăm și să ne gândim la imaginea sa călare pe asin, la frumusețea dragostei de semeni, la prietenie, la copilărie, la înviere. Toată istoria lumii se schimbă odată cu această intrare.

Vezi și: Care sunt cele mai cunoscute nume de flori pe care le poartă românii?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Supa-cremă de linte, o mâncare de post plină de energie

Iată o rețetă simplă de mâncare de post, plină de...



Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

Cele PATRU zodii afectate de Mercur retrograd. Strângeți-vă centurile de siguranță!

freepik.com

Ultima retrogradare a lui Mercur din 2024! Previziuni pentru fiecare zodie și ascendent

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop azi pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară. Zodia care se va chinui să vadă jumătatea plină a paharului

Horoscop de weekend. Taurii primesc înțelepciune, iar Cupidon și Fecioarele fac un pact!

pixel