Stresul pare un inamic. Ce-ar fi să-l faci un partener de încredere?
Cum poate răspunsul natural al...
Cine a fost Moș Nicolae?
Moș Nicolae își are originile în figura istorică a Sfântului Nicolae, episcop de Myra (azi Demre, Turcia), care a trăit în secolul al IV-lea. Sfântul Nicolae este cunoscut pentru bunătatea sa și pentru numeroasele miracole pe care le-a înfăptuit. Cea mai faimoasă poveste despre el este cum a ajutat o familie săracă, oferindu-le pe ascuns pungi cu aur pentru zestrea fetelor lor. Această generozitate este sursa tradiției de a oferi cadouri pe ascuns.
În biserica creștină, Sfântul Nicolae este considerat protectorul copiilor, al marinarilor și al celor nevoiași. De-a lungul timpului, figura sa s-a transformat în Moș Nicolae, cel care aduce cadouri în timpul nopții.
Moș Nicolae - Care sunt tradițiile și obiceiurile în lume?
Tradiții în România
În România, Moș Nicolae este un personaj mult așteptat, mai ales de către cei mici. În seara de 5 decembrie, copiii își lustruiesc ghetuțele și le așază la ușă, cu speranța că vor primi dulciuri, fructe sau mici jucării. Totuși, cei care nu au fost cuminți riscă să găsească o nuielușă – simbol al comportamentului neascultător.
Pe lângă darurile din ghetuțe, sărbătoarea are și o componentă spirituală. Mulți români participă la slujbele dedicate Sfântului Nicolae, mai ales că acesta este unul dintre cei mai populari sfinți din calendarul ortodox.
Tradiții și curiozități din lume
Olanda: Aici, Moș Nicolae este cunoscut ca Sinterklaas și este acompaniat de ajutoarele sale, Zwarte Piet. În Olanda, sărbătoarea este marcată pe 5 decembrie, când copiii primesc cadouri în pantofi.
Germania: În Germania, copiii își lasă cizmulițele la ușă sau pe pervaz, iar Moș Nicolae (Nikolaus) le umple cu dulciuri sau mici surprize.
Franța: În regiunile estice, precum Alsacia și Lorena, Moș Nicolae este sărbătorit cu parade și festivități. El aduce daruri însoțit de un personaj sever, Père Fouettard, care pedepsește copiii neascultători.
Italia: În unele regiuni, Sfântul Nicolae este sărbătorit cu procesiuni și târguri de Crăciun, fiind considerat protector al orașelor-port.
6 decembrie - Ziua Sfântului Nicolae
Curiozități despre Moș Nicolae
Primele daruri din ghetuțe
Tradiția de a lăsa cadouri în ghete provine din povestea Sfântului Nicolae, care ar fi aruncat pungi cu aur pe coșul unei case sărace, acestea căzând în șosete puse la uscat lângă șemineu.
Relația cu Moș Crăciun
Figura lui Moș Nicolae a influențat dezvoltarea imaginii lui Moș Crăciun, mai ales în țările occidentale.
În Europa de Est și de Sud, Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai importanți sfinți, alături de Sfântul Gheorghe și Sfânta Parascheva.
Sfântul Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni. RUGĂCIUNEA pe care trebuie să o rosteşti ASTĂZI!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Cum poate răspunsul natural al...
Îmbină tradiția cu sănătatea...
Ce-ar fi dacă ne-am permite să vedem frumusețea din...
Iată cum limbajul corporal...
Ziua de Moș Nicolae,...
Pe 15 decembrie, avem o Lună...
Anul viitor, Saturn iese din...