Mituri și tradiții legate de Echinocțiul de toamnă. Ce spuneau tradițiile păgâne?
Autor: Gentiana Mocanu-Pavel
Data publicării:
Astăzi avem echinocțiul de toamnă!

Din punct de vedere astronomic, trecerea la toamnă are loc odată cu echinocțiul de toamnă, moment în care ziua este egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ.

În emisfera nordică, acest eveniment semnifică începutul toamnei, în timp ce în emisfera sudică anunță sosirea primăverii.

Începând de azi, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc solstițiul de iarnă.

Conceptul de „echinocțiu” derivă din latinescul „aequus” (egal) și „nox” (noapte), ce reprezintă ideea de echilibru. Deși variațiile atmosferice pot influența durata exactă a zilei și a nopții, simbolistica acestui moment rămâne constantă si reprezintă tranziția și schimbarea.

Ce mituri și tradiții există?

Mabon

În tradiția pagână, Mabon este un moment de celebrare a recoltei și de mulțumire pentru darurile naturii. Este un timp de reflecție și pregătire pentru iarna care se apropie. Ritualurile includ ofrande aduse pământului și festivități cu mâncăruri specifice.

Michaelmas

Asociată cu sărbătoarea Arhanghelului Mihail, această festivitate creștină simbolizează lupta între lumină și întuneric, bine și rău, și are loc pe 29 septembrie. Tradițiile includ pregătirea mesei cu dovleci și alte produse de sezon.

Chuseok

În Coreea, echinocțiul este sărbătorit prin Chuseok, o festivitate care reunește familiile pentru a omagia strămoșii și a celebra recolta. Această sărbătoare este marcată prin prepararea unor feluri de mâncare tradiționale, cum ar fi „songpyeon” (prăjituri de orez).

Mid-Autumn Festival

În China și alte țări asiatice, această sărbătoare coincide cu echinocțiul, fiind marcată prin consumul prăjiturilor cu lună și admirarea lunii pline. Este un moment de reuniune familială și exprimare a dorințelor pentru prosperitate.

Ceremoniile Native American

Multe triburi onorează echinocțiul de toamnă prin ritualuri ce reflectă schimbările din natură și ciclurile vieții. Aceste ceremonii includ dansuri și povești tradiționale care subliniază conexiunea cu natura.

Stonehenge

Aliniamentele astronomice de la Stonehenge sugerează că vechii constructori au folosit acest monument pentru a marca și celebra echinocțiile și solstițiile. La echinocțiu, oamenii se adună pentru a observa răsăritul și apusul Soarelui, celebrând astfel legătura lor cu cosmosul.

Echinocțiul de toamnă rămâne un simbol al echilibrului și al frumuseții trecerii timpului. Este o oportunitate de a ne opri și a reflecta asupra ciclurilor naturale. Indiferent de tradițiile culturale, acest moment ne îndeamnă să recunoaștem transformările vieții și să celebrăm bogăția lumii din jurul nostru. Cu fiecare echinocțiu, suntem invitați să ne reconectăm cu natura și să onorăm schimbările care ne influențează existența.

Echinocțiul de toamnă 2024. De pe 22 septembrie, nopțile devin mai lungi!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Freepik.com

Octombrie începe cu o Eclipsă de Soare! Patru zodii vor primi semne de la Univers

freepik.com

Mai avem două luni cu Pluto în Capricorn! Fraze cheie pentru fiecare zodie

Sursa: pixabay.com

Horoscop OCTOMBRIE 2024 pentru Rac, Leu și Fecioară. „Trebuie să-i împaci pe toți, dar pe tine nu te împacă nimeni!”

freepik.com

Horoscop OCTOMBRIE 2024 pentru Berbec, Taur și Gemeni

pixel
Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?