Iubirea nu mai există, dar unele cupluri refuză divorțul. De ce aleg să rămână într-o relație fără iubire?
Autor: Gentiana Mocanu-Pavel
Data actualizării:
Data publicării:
În relațiile de lungă durată, iubirea poate trece prin numeroase transformări.

Care sunt motivele principale ce îi determină pe parteneri să rămână împreună, chiar și atunci când dragostea s-a stins?

Sunt copii la mijloc

Mulți părinți rămân împreună de dragul copiilor, deoarece cred că un cămin stabil este mai benefic pentru dezvoltarea lor. Ei cred că divorțul ar avea un impact negativ asupra copiilor și preferă să mențină o aparență de normalitate, dar își sacrifică propriile nevoi emoționale pentru binele celor mici. De cele mai multe ori, însă, copiii ajung să blameze părinții pentru o astfel de decizie de a rămâne într-o legătură nefericită.

Bani, bani, bani

Deși nu mulți se gândesc la acest aspect, divorțul poate fi costisitor și are un impact însemnat asupra situației financiare a ambilor parteneri. Uneori, cuplurile aleg să rămână împreună pentru a evita dificultățile economice sau pentru a menține un anumit nivel de trai, mai ales atunci când există credite, ipoteci sau alte angajamente financiare comune care ar fi greu de gestionat separat.

Presiunea socială

În anumite culturi, dar și la noi în țară uneori, divorțul poate fi stigmatizat sau văzut ca un eșec personal. Cuplurile (sau mai ales femeile) aleg să rămână împreună cu partenerul pentru a evita judecata socială sau pentru a respecta așteptările familiei.

Teama de schimbare

Divorțul implică o schimbare majoră în viață, este adevărat, iar unii oameni pot fi reticenți să facă acest pas din teama de necunoscut, de singurătate sau din cauza dificultăților care pot urma. Nesiguranța cu privire la viitor și teama de a nu găsi alt partener îi poate face pe unii să prefere o stare de stagnare.

Dependența emoțională sau psihologică

În unele cazuri, unul dintre parteneri poate fi emoțional sau psihologic dependent de celălalt, fie că este vorba de o teamă de a fi singur, fie că este vorba de o relație toxică în care unul dintre parteneri are un control excesiv asupra celuilalt.

Lipsa de alternative

Unii oameni nu văd alte opțiuni. Fie că nu se simt capabili să își refacă viața singuri, fie că nu își imaginează o viață separată, aleg să rămână într-o relație lipsită de iubire. Această lipsă de alternative poate fi alimentată de o stimă de sine scăzută sau de convingerea că "mai bine rău cu rău decât mai rău fără rău.”

Acomodarea sau obișnuința

După mulți ani împreună, unii ajung să se acomodeze cu situația, chiar dacă nu mai există dragoste. Obișnuința și rutina zilnică pot deveni confortabile, însă relația nu mai oferă împlinire emoțională. În acest caz, frica de a schimba rutina zilnică poate depăși dorința de a căuta fericirea în altă parte.

Probleme de sănătate

In final, dacă unul dintre parteneri are probleme grave de sănătate, celălalt poate alege să rămână alături de el din datorie morală sau compasiune, chiar dacă iubirea s-a stins. 

Semnale de alarmă în relații. Când este timpul să pui stop legăturilor toxice?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Horoscop 16 septembrie 2024. Zodia care va pune gaz pe foc

Cu ce ne întâmpină astrele la început de săptămână?

Horoscop 16 septembrie 2024. O zodie va fi cu capul în nori

Care sunt recomandările zilei pentru ultimii șase...


Top citite
Sursă foto: Freepik

Ce aduce Sezonul Balanței pentru fiecare zodie/ascendent până pe 23 octombrie

Sursă foto: Freepik

Horoscop final de an 2024. Previziunile astrale pentru Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător și Pești

freepik.com

Eclipsa de Lună de pe 18 septembrie. Revelații și schimbări pentru TOATE zodiile

Sursă foto: Freepik

Marte activează axa karmă-destin. Patru zodii vor primi lecții

pixel