Dependența digitală: cât de periculoasă este pentru copii?
Autor: Astrosens Team
Data publicării:
Colegii noștri de la Spectacola și DC News au avut-o ca invitată pe Psihologul Beatrice Busuioc. Iată ce a spus specialistul în legătură cu dependența pe care o generează accesul la gadget-uri pentru cei mici.

Fie că vorbim despre telefon, tabletă, laptop sau televizor, toate sunt gadget-uri pe care atât adulții, cât și copiii, le folosesc zilnic. Însă, relația dintre copii și tehnologie pare să fie mai strânsă ca niciodată. De aceea, psihologul Beatrice Busuioc vorbește despre efectele pe care le are această relație în viața prichindeilor, pe termen mediu și lung.

"Din păcate, această era a gadget-urilor creează dependență și nu doar în rândul copiilor, ci și în rândul nostru, al adulților. Sunt anumite procese care devin mecanice. Dacă pentru noi, adulții, este atât de dificil să gestionăm situația, oare cum este pentru un copil  care nu face față atâtor stimuli puternici asupra creierului?

De aceea, când vezi copii mici care stau în fața ecranelor, sunt captivați. Dacă îi strigi, nu te aud. Acei stimuli sunt foarte puternici pentru creierul lor, încât ei nu mai au capacitatea să capteze și alți stimuli din jur. Au un efect dăunător asupra creierului. Pentru un copil mic, telefonul este ca un drog și creează dependențe. Ceea ce părinții numesc probleme de comportament, atunci când îi iau copilului telefonul, nu sunt probleme de comportament, ci este un sevraj din dependența pentru gadget-uri.

Totuși, într-o eră în care toți copiii au acces, vine și partea mea empatică, aceea care poate să înțeleagă faptul că a-i restricționa total accesul unui copil la gadget-uri înseamnă a-l priva de zona de socializare. Dacă toți prietenii au acces la gadget-uri, iar eu nu-i dau acces copilului meu, va fi respins, deoarece subiectele lor comune îl vor exclude automat pe copilul meu. Copilul are nevoie să cunoască puțin din fiecare“, a spus psihologul.

Stresul la copii: metode prin care să-i ajuți pe micuți să se calmeze

Ce sfaturi are psihologul pentru părinți?

„Le sugerez părinților să le stabilească celor mici un program de care să se țină cu rigurozitate și să-și petreacă timp cu copilul în acea jumătate de oră în care le oferă copiilor gadget-urile. Acea jumătate de oră, sau oră trebuie să fie supravegheată de părinte, care interacționează cu copilul, îi arată avantajele, dezavantajele și este acolo să fie atent la ce caută copilul."

Vezi articolul complet pe DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Supa-cremă de linte, o mâncare de post plină de energie

Iată o rețetă simplă de mâncare de post, plină de...



Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

Cele PATRU zodii afectate de Mercur retrograd. Strângeți-vă centurile de siguranță!

freepik.com

Ultima retrogradare a lui Mercur din 2024! Previziuni pentru fiecare zodie și ascendent

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop azi pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară. Zodia care se va chinui să vadă jumătatea plină a paharului

Horoscop de weekend. Taurii primesc înțelepciune, iar Cupidon și Fecioarele fac un pact!

pixel