Dependența digitală: cât de periculoasă este pentru copii?
Autor: , Astrosens Team | Dată: 22 ian 2023, 08:23
Colegii noștri de la Spectacola și DC News au avut-o ca invitată pe Psihologul Beatrice Busuioc. Iată ce a spus specialistul în legătură cu dependența pe care o generează accesul la gadget-uri pentru cei mici.

Fie că vorbim despre telefon, tabletă, laptop sau televizor, toate sunt gadget-uri pe care atât adulții, cât și copiii, le folosesc zilnic. Însă, relația dintre copii și tehnologie pare să fie mai strânsă ca niciodată. De aceea, psihologul Beatrice Busuioc vorbește despre efectele pe care le are această relație în viața prichindeilor, pe termen mediu și lung.

"Din păcate, această era a gadget-urilor creează dependență și nu doar în rândul copiilor, ci și în rândul nostru, al adulților. Sunt anumite procese care devin mecanice. Dacă pentru noi, adulții, este atât de dificil să gestionăm situația, oare cum este pentru un copil  care nu face față atâtor stimuli puternici asupra creierului?

De aceea, când vezi copii mici care stau în fața ecranelor, sunt captivați. Dacă îi strigi, nu te aud. Acei stimuli sunt foarte puternici pentru creierul lor, încât ei nu mai au capacitatea să capteze și alți stimuli din jur. Au un efect dăunător asupra creierului. Pentru un copil mic, telefonul este ca un drog și creează dependențe. Ceea ce părinții numesc probleme de comportament, atunci când îi iau copilului telefonul, nu sunt probleme de comportament, ci este un sevraj din dependența pentru gadget-uri.

Totuși, într-o eră în care toți copiii au acces, vine și partea mea empatică, aceea care poate să înțeleagă faptul că a-i restricționa total accesul unui copil la gadget-uri înseamnă a-l priva de zona de socializare. Dacă toți prietenii au acces la gadget-uri, iar eu nu-i dau acces copilului meu, va fi respins, deoarece subiectele lor comune îl vor exclude automat pe copilul meu. Copilul are nevoie să cunoască puțin din fiecare“, a spus psihologul.

Stresul la copii: metode prin care să-i ajuți pe micuți să se calmeze

Ce sfaturi are psihologul pentru părinți?

„Le sugerez părinților să le stabilească celor mici un program de care să se țină cu rigurozitate și să-și petreacă timp cu copilul în acea jumătate de oră în care le oferă copiilor gadget-urile. Acea jumătate de oră, sau oră trebuie să fie supravegheată de părinte, care interacționează cu copilul, îi arată avantajele, dezavantajele și este acolo să fie atent la ce caută copilul."

Vezi articolul complet pe DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Cele mai frumoase pisici. Îți vor face ziua mai frumoasă

Pisica este un animal de companie ideal pentru...


Cele mai noi articole

Top citite
Freepik.com

Mesajele astrelor pentru PATRU zodii. Iubire de sine pentru Berbec, dinamism pentru Gemeni. Fecioarele trebuie să delege, Peștii au nevoie de disciplină

https://pixabay.com/

Mesajele astrelor pentru PATRU ZODII. Racii trebuie să aibă grijă la bani, Balanțele la excesul de zel. Săgetătorii pot avea tensiuni cu partenerul, la Capricorni apar negocieri

https://pixabay.com/

Luna Plină în Leu de pe 5 februarie. Daniela Simulescu vorbește despre aspecte copleșitoare și situații tensionate - VIDEO

Freepik.com

Cele PATRU zodii care vor fi afectate de Luna Plină în Leu de pe 5 februarie

Cross parteneri