21 Noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului sau Sărbătoarea Luminii. Rugăciunea plină de har de rostit AZI!
Munca, școala și alte angajamente zilnice îi obligă pe mulți dintre noi să se trezească dimineața devreme chiar dacă am dori să dormim. Mulți oameni obișnuiesc să-și amâne alarma de dimineață cu 5, 10 sau 15 minute, chiar și de mai multe ori, gândindu-se că acest lucru le poate face trezirea mai blândă și mai puțin traumatizantă, sau pentru a avea impresia că au mai dormit câteva minute, potrivit Today.
Dar obiceiul de a amana alarma la intervale de 5 minute (numit " snooze" ) - o funcție pe care o au în prezent aproape toate smartphone-urile și alarmele - este de fapt un obicei foarte prost pentru sănătatea noastră.
Un studiu al Universității Notre Dame a investigat această practică mai amănunțit. Cercetarea, publicată în jurnalul SLEEP, a arătat că snooze nu numai că nu facilitează trezirea, ci o face și mai traumatizantă, deoarece întrerupe ciclurile naturale ale somnului, ducând la așa-numita ”inerție a somnului”, o stare de oboseală sau somnolență care durează adesea pe tot parcursul zilei.
Inerția somnului este acea senzație de somnolență pe care o avem dimineața devreme după trezire. Este o stare fiziologică de trecere de la somn la veghe caracterizată prin scăderea vigilenței, scăderea performanțelor (fizice, psihice) și dezorientare care poate persista între 21 min și 2 ore. Inerția somnului poate varia în funcție de cum și când se trezește o persoană.
Potrivit unui studiu italian, publicat în revista Neuroscience, acest mecanism se datorează faptului că diferitele zone ale creierului au nevoie de timpi diferiți pentru a se reactiva, în primele minute după trezire. În special, în primele 5 minute după trezire are loc o disociere între percepția de a fi treaz (care vine din reluarea activității electrice în regiunile anterioare ale creierului) și încetinirea capacităților senzoriale și de integrare (datorită unei recuperări mai lente). din activitatea în zonele mai posterioare ale creierului). Numai când toate zonele diferite ale creierului revin să lucreze în armonie, ne întoarcem perfect alert și conștienți.
Somnul nocturn este împărțit în cicluri de somn de aproximativ 90 de minute care încep cu un procent ridicat de somn profund (etapele 3 și 4) și un procent mai mic de faze de somn mai ușor (etapele 1 și 2).
Excitarea naturală apare, în general, în stadiile ușoare, culminând cu o creștere a stresului hormonal cortizol, numit ”răspunsul de trezire a cortizolului”.
”CAR – au explicat cercetătorii – apare după trezirea naturală și contracarează inerția somnului. Dar acesta din urmă poate fi redus și de alți factori precum consumul de cofeină sau trezirea personală (mersul la culcare cu intenția de a te trezi la o anumită oră."
Când, pe de altă parte, este o alarmă care te trezește - a spus Stephen Mattingly, autorul principal al studiului - este puțin probabil să vă treziți dintr-un somn ușor. Dacă da, probabilitatea de inerție a somnului crește în primele minute după trezire”.
Prin urmare, amânarea alarmei modifică etapele naturale ale somnului cu efecte nocive asupra sănătății.
Cu snooze câștigăm încă 5 minute de somn, dar încurajând organismul să înceapă un nou ciclu de somn care nu va avea timp să se finalizeze. Singura cale de ieșire ar putea fi să setați alarma într-una dintre fazele somnului ușor, astfel încât să reduceți inerția somnului. Dar întreprinderea pare aproape imposibilă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Iată o rețetă simplă de mâncare de post, plină de...
Mulți spun că are gust de...
Daniela Simulescu, astrolog DC...
Astrologul Daniela Simulescu...
Pluto, planeta legată de...
2025 se apropie cu pași...