Ciocolata și beneficiile ei pentru sănătate. Medicul Laura Ene: Putem consuma, pe zi, între 20 și 40 de grame
Autor: astrosens Team
Data actualizării:
Data publicării:
Laura Ene, medic primar diabet și boli metabolice, a vorbit, în emisiunea S uper Neatza cu Răzvan și Dan, din data de 14 februarie 2023, despre beneficiile pe care le are consumul moderat de ciocolată pentru sănătate.

"Ciocolata ne face mai fericiți, ne creștere puterea de concentrare și scade riscul de accident vascular", a spus Laura Ene, medic primar diabet și boli metabolice.

Dar care sunt beneficiile băuturii de cacao?

"O zi minunată începe cu o cafea minunată, continuă cu o cană de cacao cu lapte, la prânz, și se termină cu o bucățică de ciocolată seara. Dacă mai e și un pahar de vin, cu siguranță, ziua a fost perfectă. Cristofor Columb a adus boabele de cacao în Europa. Aztecii și mayașii aveau și un zeu al arborelui de cacao. Și boabele de cacao erau atât de prețioase, încât se foloseau ca monedă de schimb. Conchistadorii spanioli au pus zahărul în băutură, iar ciocolata a apărut în 1800, după ce a fost combinată cu unul de cacao. Iar laptele a fost adăugat în 1875 și de atunci s-au inventat zeci de forme și arome", a povestit Laura Ene, medic primar diabet și boli metabolice.

 De ce este atât de bună ciocolata? 

"Ciocolata are gustul perfect pentru a ne atrage toate simțurile: avem dulce, avem gustul gras și dacă mai adăugăm un pic de sare, cum este ciocolata cu caramel sărat, deja lucrurile devin minunate. Putem consuma pe zi între 20 și 40 de grame de ciocolată, dar depinde și de necesarul de calorii al fiecărei persoane.

Ciocolata ne protejează cardiovascular, conține antioxidanți: polifenoli, catehine, flavonoizi. Aceștia protejează celulele corpului de agresiunile factorilor de mediu, care ne pot schimba în rău celulele corpului", a mai dezvăluit Laura Ene.

"Ciocolata neagră îngrașă mai mult decât cea cu lapte, deoarece conține mai mult unt, ulei de cocos, iar un gram de grăsime are 9 calorii, față de zahăr care ne oferă doar 4 calorii. În același timp, ciocolata neaga are mai mulți antioxidanți și mai mulți polifenoli, datorită cantității mai mari de cacao. Ciocolata cu lapte are mai multă grăsime și mai mult zahăr, iar grăsimea cu zahăr favorizează bolile de inimă. Dacă nu vă puteți reține doar la o singură tabletă de ciocolată, consumați o cană de cacao caldă cu lapte și scorțișoară. De asemenea, puteți mânca ciocolată cu un fruct. Fructul taie un gustul și aroma ciocolatei, dar păstrează sațietatea de care avem nevoie", ne-a sfătuit Laura Ene.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Supa-cremă de linte, o mâncare de post plină de energie

Iată o rețetă simplă de mâncare de post, plină de...



Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

20 de ani de metamorfoze pentru cele PATRU zodii afectate de Pluto în Vărsător. „Ce ți-e scris, în frunte ți-e pus!”

Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop azi. Pluto intră în Vărsător. Previziuni pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

freepik.com

Cele PATRU zodii afectate de Mercur retrograd. Strângeți-vă centurile de siguranță!

freepik.com

Zodiile care trebuie să își corecteze greșelile înainte de sfârșitul anului. E timpul să tragă linie!

pixel