CINCI deserturi cu scorțișoară pe care să le încerci în weekend!
Autor: Alexandra-Valentina Dumitru
Data publicării:
Vrei să pregătești niște rețete delicioase în weekend? Îți oferim câteva idei de preparate cu scorțișoară, pentru ați îndulci zilele libere.

Scorțișoara este un condiment aromat obținut din scoarța internă a arborelui de scorțișoară, caracterizată prin gustul său dulce și aroma bogată. Este foarte apreciată în bucătărie, deoarece adaugă savoare deserturilor și băuturilor calde. Pe lângă utilizarea sa culinară, sunt cunoscute și beneficiile scorțișoarei pentru sănătate. Cercetările au arătat că are potențiale proprietăți antioxidante și antiinflamatoare care susțin starea de sănătate generală. De asemenea, se crede că ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și îmbunătățește sănătatea inimii.

1. Rulouri cu scorțișoară și mere

Ingrediente:

  • 250ml lapte
  • 150g zahăr
  • 14g (două pliculețe) drojdie uscată
  • 130g unt topit și răcit
  • 2 ouă mari
  • 600g făină pentru patiserie
  • 3 mere mari, tăiate cubulețe
  • 100g unt moale
  • 100g zahăr brun
  • 2 linguri scorțișoară
  • ½ linguriță sare
  • 150g zahăr pudra vanilat
  • 20ml (2 lingurițe) lapte fierbinte

Mod de preparare:

Puneți laptele cald, zahărul și drojdia într-un bol și amestecați până când drojdia se dizolvă. Se lasă într-un loc cald timp de 10-15 minute. Dacă drojdia nu face spumă, aluatul nu a crescut. Se pun ouăle și untul topit și răcit în bolul unui mixer. Se amestecă până când se combină. Adăugați 600 g de făină de patiserie. Se frământă până când se formează un aluat moale, elastic și bine rotunjit. Radeți merele. Se poate adăuga gutuie sau dovleac date pe răzătoare.

Se transferă aluatul pe o masă pudrată cu făină și se frământă cu mâinile timp de 1 minut pentru a forma o minge. Puneți bila într-un castron curat și acoperiți-o cu un prosop sau cu folie alimentară. Se lasă să crească timp de 2 ore sau până când își dublează volumul.

În timp ce aluatul crește, se pregătește umplutura. Se amestecă împreună untul, zahărul brun, scorțișoara și sarea. Tăiați merele în cuburi și stropiți-le cu puțină zeamă de lămâie pentru a preveni oxidarea.

Pe masă pudrată cu făină, răsturnăm aluatul. Îl întindem într-o foaie de 3×45 cm.Se unge aluatul cu amestecul de zahăr și scorțișoară. Așezați merele deasupra și presați ușor aluatul. Se rulează strâns.

Se taie aluatul în rulouri de 4-5 cm grosime. Faceți în total 15 rulouri și așezați-le pe o tavă de copt unsă cu unt, la intervale regulate. Se lasă la crescut până când rulourile și-au dublat dimensiunea.

Puneți tava cu rulourile cu mere cu scorțișoară în cuptor la 180°C. Coaceți timp de 30-35 de minute până când devin aurii. Acoperiți apoi tava cu o folie de aluminiu și coaceți pentru încă 25-30 de minute sau până când trec testul scobitorii. Acoperirea tăvii cu folie de aluminiu este importantă pentru a se asigura că interiorul rulourilor se gătește bine fără a arde suprafața. Se prepară glazura de zahăr pudră și lapte. Se toarnă glazura peste rulourile fierbinți.

2. Cafea cu scorțișoară

Ingrediente:

  • 1 ceașcă de cafea proaspăt preparata
  • 1/2 linguriță de scorțișoară măcinată (sau după gust)
  • Îndulcitori opționali: miere, sirop de arțar, zahar, sau îndulcitor natural preferat

Mod de preparare:

Pregătiți cafeaua așa cum o faceți în mod normal - cafetieră, filtru. Adăugați scorțișoara măcinată în ceașca de cafea. Ajustați cantitatea de scorțișoară după bunul dumneavoastră plac. Amestecați bine pentru a combina cafeaua și scorțișoara. Dacă doriți să îndulciți cafeaua, adăugați miere, sirop de arțar sau îndulcitorul preferat.

3. Batoane pentru mic dejun, cu merișoare, migdale si scorțișoară.

Ingrediente pentru 12 bucăți:

Aluatul

  • 120 g faina
  • 90 g fulgi de ovăz
  • 100 g zahar brun
  • 110 g unt nesărat, rece
  • o linguriță de bicarbonat de sodiu
  • o lingurița de sare

Umplutura

  • 100 g merișoare deshidratate
  • 50 g fulgi de migdale
  • 2-3 lingurițe de scorțișoară
  • 250 g piure de mere
  • Coaja de la o portocala.

Mod de preparare:

Puneți toate ingredientele pentru aluat într-un castron și amestecați până când untul devine sfărâmicios. Se întinde jumătate din aluat pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, rezervând cealaltă jumătate pentru finisare. Se amestecă bine toate ingredientele pentru umplutură până când se îmbină aromele. Întindeți amestecul în tavă și întindeți deasupra aluatul rămas. Coaceți la cuptor la foc mediu timp de 30-35 de minute, până când devine auriu pe deasupra. După ce s-a răcit, se taie în 12 bucăți egale și se mănâncă pe îndelete!

4. Budincă din pâine toast, cu scorțișoară și stafide

Ingrediente (2 porții)

  • 5-6 felii de pâine toast
  • 2 linguri de stafide brune
  • 200 ml lapte de migdale sau cocos
  • O lingura de miere sau sirop de agave
  • Esență de rom si de vanilie
  • 1 linguriță cu scorțișoară
  • Un praf de sare

Mod de preparare:

Se unge o tavă termorezistentă cu unt și se taie pâinea în bucăți de dimensiuni egale. Puneți pâinea în tava cu stafidele și preîncălziți cuptorul la 200°C. Amestecați laptele, mierea, scorțișoara, condimentele și sarea într-un castron separat până când se omogenizează. Se toarnă lichidul peste pâine și stafide. Introduceți în cuptor și coaceți până când se formează o crustă aurie.

5. Pancakes cu scorțișoară, mere si vanilie

Ingrediente (4 porții)

Pentru pancakes

  • 125 g faina
  • 2 linguri de zahar brun
  • O lingură de praf de copt
  • 240 ml lapte vegetal
  • 2 lingurițe de scorțișoară
  • Esență de vanilie, după gust
  • Un praf de sare.

Pentru sos:

  • Un mar mare, curățat si tăiat cubulețe
  • 100 g unt
  • 2 linguri de zahar brun.

Mod de preparare:

Amestecă într-un castron făina, zahărul, praful de copt, scorțișoara și sarea. După care amestecați laptele și esența de vanilie într-un bol separat și adaugați în primul castron. Se omogenizează bine și se adaugă o cantitate mică de aluat într-o tigaie ușor unsă. Gătiți clătitele pe ambele părți până când suprafața este ușor aurie.

Prăjiți untul și zahărul în tigaie până se caramelizează. Adăugați merele tăiate cubulețe și gătiți-le în sos până când se obține consistența dorită. Serviți clătitele americane calde cu merele delicioase!

Poftă bună!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Supa-cremă de linte, o mâncare de post plină de energie

Iată o rețetă simplă de mâncare de post, plină de...



Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

20 de ani de metamorfoze pentru cele PATRU zodii afectate de Pluto în Vărsător. „Ce ți-e scris, în frunte ți-e pus!”

Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop azi. Pluto intră în Vărsător. Previziuni pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

freepik.com

Cele PATRU zodii afectate de Mercur retrograd. Strângeți-vă centurile de siguranță!

freepik.com

Zodiile care trebuie să își corecteze greșelile înainte de sfârșitul anului. E timpul să tragă linie!

pixel