21 Noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului sau Sărbătoarea Luminii. Rugăciunea plină de har de rostit AZI!
Dar, ce anume se întâmplă în mintea și în corpul nostru atunci când furia ne face sângele să "fiarbă" sau ochii să "vadă roșu"?
Ce este furia?
Potrivit neurochirurgului și autorului, Paul Edward Kaloostian MD, FACS, FAANS, furia este emoția care se dezvoltă ca răspuns la amenințările sau factorii de stres care ne sunt prezentați. "Furia începe prin faptul că ne simțim într-un anumit fel din cauza faptului că am văzut, am auzit sau ne-am gândit la ceva anume care nu ne place", a explicat Kaloostian pentru Hellogiggle. "Acest semnal electric este apoi trimis la amigdala creierului care apoi stimulează hipotalamusul". Rolul amigdalei este de a ajuta la procesarea emoțională, cum ar fi frica și plăcerea.
De exemplu, dacă cineva v-ar tăia calea în fața la coadă. Lipsa de curtoazie ar fi evenimentul declanșator care trimite mesajul către amigdala și declanșează hipotalamusul. "În medie, un adult experimentează furia aproximativ o dată pe zi și se enervează sau se supără de aproximativ trei ori pe zi." Acest lucru înseamnă că amigdala tipică are parte de mult antrenament.
Există două surse care provoacă furie
Nu toată furia este provocată de stimuli externi, potrivit lui Kaloostian. El spune că există două surse de furie: externă și internă. "Cea internă provine din percepțiile iraționale ale realității și din punctele de frustrare scăzute (interpretarea greșită a evenimentelor normale și a lucrurilor din jurul nostru, toleranța scăzută la frustrare, așteptări nerezonabile)", spune el. "Sursele externe provin din atacuri personale și amenințări, iar nivelul de toleranță al oamenilor este bătut în timp cu evenimente repetate."
Îți amintești de acel tip care ți-a tăiat calea la coadă la cafea? El este o sursă externă de furie. Cu toate acestea, dacă data viitoare când te prezinți la cafeneaua ta preferată și te trezești supărat în mod irațional pe persoana care a intrat în spatele tău, deoarece crezi că ar putea sări înaintea ta la coadă, aceasta este o sursă internă de furie.
Furia te poate face să te simți scăpat de sub control
Dacă furia v-a făcut vreodată să vă simțiți scăpat de sub control, este probabil pentru că nu erați în control de la bun început. Sau, cel puțin, partea logică a creierului tău nu era. Potrivit Dr. Waqas Ahmad Buttar, medic de familie la Sachet Infusions, cortexul cerebral este partea din creierul tău care este responsabilă pentru gândirea logică. Cu toate acestea, această parte a creierului tinde să dispară atunci când trăiești emoții extreme. În schimb, sistemul limbic este cel care intervine și preia controlul. "Când suntem furioși, folosim sistemul limbic și ignorăm cortexul", a explicat el pentru Hellogiggle. Ceea ce are sens, din moment ce sistemul limbic este locul în care se află acea bine cunoscută amigdală.
Și, pe lângă faptul că este locul unde sunt stocate amintirile emoționale, amigdala este, de asemenea, locul unde se activează modul nostru de luptă sau de fugă. "Și, atunci când primim o amenințare - ceea ce de obicei ne înfurie - amigdala trimite o alarmă care are ca rezultat faptul că ne protejăm", spune Buttar. "Această parte reacționează înaintea cortexului prefrontal, motiv pentru care devenim impulsivi și spunem lucruri pe care le regretăm mai târziu; literalmente nu ne putem gândi la un argument logic în timp ce suntem furioși."
Este normal să aveți un răspuns fizic la furie
Creierul nu este singura parte a corpului care reacționează atunci când ești furios. "Furia poate declanșa sistemul simpatic și poate provoca o creștere a ritmului cardiac și a tensiunii arteriale și a frecvenței respiratorii, afectând astfel inima și plămânii", explică Kaloostian. Acesta este motivul pentru care atât de mulți oameni raportează că au văzut roșu sau au simțit acea explozie de adrenalină care le accelerează pulsul. Creierul tău trimite semnale către restul corpului tău că este timpul să se pregătească să răspundă la stimulii negativi ca o modalitate de a se proteja.
Copilăria ta poate fi cea care determină modul în care te confrunți cu furia
Experții cred că furia nu este ceva cu care oamenii se nasc, ci, în schimb, ceva ce învață în copilărie. "În copilărie, învățăm copiind comportamentele celor din jurul nostru și crescând într-o casă în care certurile și bătăile sunt constante, cu noi învățând să acceptăm acest comportament ca fiind normal", explică Kaloostian, adăugând că acest lucru este ceva ce poate duce la bullying. "Frica și tristețea sunt, de asemenea, emoții care se pot transforma în mod direct în furie dacă nu sunt [puse] în aplicare mecanisme cognitive adecvate pentru a vindeca și a atenua astfel de emoții."
Teoretic, modul în care răspundeți la iritații, atât mari cât și mici, va fi determinat de modul în care părinții voștri și-au gestionat emoțiile. Aceasta este o veste bună pentru unii, dar poate fi devastatoare pentru cei crescuți în preajma violenței. Potrivit lui Kaloostian, furia necontrolată poate declanșa violența, rănirea propriei persoane și a celorlalți, precum și leziuni cognitive sau emoționale. Mai mult, el spune că furia este direct asociată cu un risc mai mare de boli de inimă.
Beneficiile furiei:
Nu vă faceți griji totuși, nu sunt numai vești proaste. "Furia are beneficii din punct de vedere evolutiv, deoarece ne ajută să depășim frica și [să ne construim] încrederea pentru a răspunde la pericole sau amenințări", spune Kaloostian. Furia, frustrarea și chiar dezamăgirea ne pot aduce beneficii atunci când învățăm să o controlăm și să învățăm din ea. Deși furia nu este o emoție rea în niciun caz, este imperativ să fii conștient de modul în care te poate afecta pe tine și pe cei din jur.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Iată o rețetă simplă de mâncare de post, plină de...
Mulți spun că are gust de...
Somnul este vital pentru...
Ceaiul verde este, pentru tot...
Începe sezonul Săgetătorului....
Cum va fi 2025 pentru...
Mercur a intrat în semnul...