Rusalii 2024. Când pică și care sunt tradițiile și obiceiurile populare în țara noastră?
Autor: Gentiana Mocanu-Pavel
Data publicării:
Rusaliile se celebrează la 50 de zile după Paște și la 10 zile după Înălțarea Domnului. În tradiția populară, această sărbătoare mai este cunoscută sub denumirile de Cincizecime sau Duminica Mare, marcând astfel încheierea ciclului pascal: Învierea, Înălțarea și Pogorârea Duhului Sfânt.

Rusaliile, cunoscute și sub numele de Pogorârea Sfântului Duh sau Cincizecimea, reprezintă o sărbătoare religioasă și culturală semnificativă în România. Această sărbătoare comemorează coborârea Sfântului Duh asupra apostolilor și altor urmași ai lui Iisus Hristos, marcând nașterea Bisericii Creștine.

În 2024, data Rusaliilor este următoarea:

Rusaliile Ortodoxe în România: Duminică, 23 iunie 2024.

Sărbătoarea se extinde de obicei pe parcursul a două zile, a doua zi fiind o zi liberă în România. Astfel, în 2024, sărbătoarea va include:

Prima zi de Rusalii: Duminică, 23 iunie 2024.

A doua zi de Rusalii: Luni, 24 iunie 2024.

Rusaliile sunt sărbătorite cu multă evlavie și o bogăție de tradiții în România. Iată câteva detalii suplimentare și tradiții specifice acestei sărbători!

Slujbele Religioase: În ziua de Rusalii, creștinii ortodocși participă la slujbe speciale în biserici. Slujba începe cu Vecernia din ajunul Rusaliilor și continuă cu Sfânta Liturghie de duminică dimineață.

Un moment important este rugăciunea de invocare a Sfântului Duh.

Binecuvântarea plantelor

În unele zone, se obișnuiește să se aducă la biserică ramuri verzi pentru a fi binecuvântate de preot, simbolizând reînnoirea vieții și a naturii. Credincioșii rememorează "limbile ca de foc" ce s-au pogorât peste Apostoli, simbolizate astăzi prin frunze de nuc și tei. Aceste frunze sunt aduse la biserică pentru a fi sfințite și apoi așezate la icoane și uși, crezându-se că protejează casele și gospodăriile de rele.

Tradiții Populare

Dansurile Călușarilor

Una dintre cele mai renumite tradiții este dansul Călușarilor. Călușarii sunt un grup de bărbați care execută dansuri ritualice, purtând costume specifice și bâte. Dansul este considerat a avea puteri magice, capabile să alunge spiritele rele și să aducă sănătate și prosperitate.

Împodobirea Caselor

O altă tradiție este împodobirea caselor cu ramuri de tei, nuc sau stejar. Aceste ramuri sunt puse la porți, ferestre și acoperișuri pentru a proteja casa de spiritele rele.

Plantele de Leac

În această perioadă se culeg diverse plante de leac, cum ar fi pelinul și leușteanul, despre care se crede că au puteri vindecătoare și de protecție.

Focurile de Rusalii

În unele regiuni, se aprind focuri în noaptea de dinaintea Rusaliilor pentru a purifica și a alunga spiritele malefice.

Superstiții și obiceiuri

Evitarea călătoriilor

În unele zone, oamenii evită să călătorească de Rusalii, crezând că pot fi atacați de spiritele rele, numite "iele".

Protecția cu pelin

Se obișnuiește să se poarte pelin la brâu sau să se pună pelin la uși și ferestre pentru a ține la distanță spiritele malefice.

Baia ritualică

În anumite regiuni, oamenii fac o baie ritualică în apă curată pentru a se purifica și a se feri de boli.

Rugăciunea de Rusalii

Împărate Ceresc, Preabunule Mângâietorule, Duhule al adevărului, Cel ce din Tatăl mai înainte de veci purcezi şi întru Fiul pururea Te odihneşti; nepărtinitorule Izvor al darurilor celor dumnezeieşti, pe care le împărţi precum voieşti; prin care şi noi nemernicii ne-am sfinţit şi ne-am uns în ziua botezului nostru.

Caută spre rugăciunea robilor Tăi, vino la noi şi Te sălăşluieşte întru noi şi curăţeşte sufletele noastre, ca să putem a ne face locaş Preasfintei Treimi. Aşa, o Preabunule, nu Te scârbi de necurăţia noastră, nici de rănile păcatelor; ci le tămăduieşte pe ele cu ungerea Ta cea atotvindecătoare.

Luminează mintea noastră, ca să cunoaştem deşertăciunea lumii şi a celor ce sunt în lume; înviază ştiinţa noastră, ca neîncetat să vestească nouă ceea ce se cuvine, a face şi ce se cuvine a lepăda; îndepărtează şi înnoieşte inima noastră, ca să nu izvorască mai mult ziua şi noaptea gânduri rele şi pofte necuvioase. Îmblânzeşte trupul şi stinge cu insuflarea Ta cea dătătoare de rouă văpaia patimilor, prin care se întunecă în noi Chipul cel preascump al lui Dumnezeu.

Iar duhul lenevirii, al mâhnirii, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert goneşte-l de la noi. Și ne dă nouă duhul dragostei şi al răbdării, duhul blândeţii şi al dreptăţii, ca îndreptând inimile cele slăbite şi genunchii, fără de lenevire să călătorim pe calea sfintelor porunci.

Și aşa, ferindu-ne de tot păcatul şi împlinind toată dreptatea, să ne învrednicim a primi sfârşit creştinesc şi neruşinat şi a intra în Ierusalimul cel Ceresc, iar acolo a ne închina Ţie, împreună cu Tatăl şi cu Fiul, cântând în vecii vecilor: Treime Sfântă, slavă Ţie!

Mesaje divine. Iată semne clare că îngerii îți vorbesc!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Freepik.com

Marte retrograd în Leu, din 7 decembrie. Previziuni astrale pentru fiecare zodie

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop săptămâna 2-8 decembrie 2024. Daniela Simulescu, previziuni pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

Daniela Simulescu foto emisiune

Horoscop săptămâna 2-8 decembrie 2024. Daniela Simulescu, previziuni pentru Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător și Pești

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop azi pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară. Zi bună de învățare pentru o zodie!

pixel