Aphantasia. Când mintea rămâne fără imagini
Autor: Ştefan-Eduard Poraicu
Data publicării:
Îți este ușor să îți imaginezi lucruri? Nu toți oamenii pot

Aphantasia, un termen ce poate suna ca ceva desprins din paginile unei cărți de science-fiction, este de fapt un fenomen psihologic real, dar puțin cunoscut. Persoanele care suferă de aphantasia nu sunt capabile să-și vizualizeze imagini în minte. Imaginează-ți că cineva îți spune să te gândești la un măr roșu. În timp ce majoritatea oamenilor pot "vedea" acest măr în mintea lor, cei cu aphantasia nu pot crea această imagine mentală. Încearcă și tu și vezi cât de apropiată e imaginație de reprezentarea reală.

Termenul "aphantasia" provine din limba greacă, unde "a-" înseamnă "fără", iar "phantasia" se referă la "imaginație". A fost introdus în literatura științifică abia în 2015, deși fenomenul a fost descris mult mai demult. 

Nu toate persoanele cu aphantasia au aceeași experiență. Unii pot avea dificultăți în a-și vizualiza imagini, dar pot fi capabili să simtă emoții, sunete sau mirosuri în mintea lor. Alții s-ar putea să nu aibă nicio formă de imaginație senzorială. De asemenea, unii pot descoperi că au aphantasia doar în anumite situații sau cu anumite teme.

Cauzele aphantasiai rămân în mare parte necunoscute. Cercetările actuale sugerează că ar putea fi legate de modul în care diferite zone ale creierului comunică între ele. Unele studii sugerează că leziunile cerebrale pot duce la apariția aphantasiai, dar multe persoane cu această afecțiune nu au avut niciodată o leziune cerebrală.

Persoanele cu aphantasia pot avea dificultăți în anumite activități care necesită vizualizare, cum ar fi desenul sau planificarea unui spațiu. Cu toate acestea, mulți se descurcă foarte bine în viața de zi cu zi, găsind strategii alternative pentru a compensa. De exemplu, în loc să își "vadă" amintirile, ei pot să le "nareze" sau să le "simtă".

Aphantasia nu este considerată o boală sau o tulburare, ci mai degrabă o particularitate a modului în care funcționează mintea unei persoane. Persoanele cu aphantasia nu sunt lipsite de creativitate și pot excela în multe domenii, inclusiv în cele artistice.

Într-o lume care pune un accent atât de mare pe imagini, poate fi greu de imaginat cum este să trăiești fără capacitatea de a "vedea" cu ochii minții. Cu toate acestea, aphantasia ne reamintește cât de divers și misterios este spectrul experienței umane. Așa cum descoperim în mod continuu noi aspecte ale funcționării creierului nostru, ne dăm seama că există încă multe de înțeles despre bogăția și complexitatea perceperii noastre interioare.

Vezi și Minciunile în relații. Ce ascunde partenerul tău și cum poți afla.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Aphantasia. Când mintea rămâne fără imagini

Îți este ușor să îți imaginezi lucruri? Nu toți oamenii...

Este iubirea doar chimie în creier? Ce spun cercetătorii

Poate că dragostea este doar o chestiune de chimie a...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Sursă foto: Pexels

Vești bune Taur, Scorpion și Capricorn. Probleme pentru Gemeni și Balanță

Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia cu probleme financiare

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară. Zodia cu haos la locul de muncă

freepik.com

Horoscop internațional. Ce îi așteaptă pe Berbeci, Gemeni și Lei în luna mai?

pixel