Alergii, intoleranțe alimentare și imunitate. Cum pot crea probleme de ordin psihic? Părerea specialistului
Autor: Astrosens Team
Data publicării:
Ce cauzează dezechilibrele din organism și care sunt consecințele? Iată ce a spus Mihaela Bilic, medic nutriționist, în emisiunea „Pastila de Frumusețe”, la Spectacola și DC News.

Intoleranțele alimentare au avut o creștere îngrijorătoare în ultimii ani. Afecțiuni precum intoletanța la histamină, la gluten, lactoză sau fructoză nu mai sunt străine publicului, însă rămân dificil de diagnosticat și de tratat. 

Intoleranțele alimentare sunt un mister pentru medicină

„De fapt, din punctul meu de vedere, pun un diagnostic de sistem imunitar fragil. Nu cunoaștem sistemul imunitar, nu știm să diagnosticăm microbiota intestinală și nici să o tratăm. Este o noțiune nouă în tot ce înseamnă instrumentar medical. Adică despre microbiot. Este considerat un al 2-lea creier. (...) Nu există două persoane cu aceeași încărcătură microbiană și faptul că nu știm exact cum să reglăm lucrurile astea, că vorbim despre o colonie, o populație microbiană care aproape că nu ne imaginăm cât este de mare. 

Ce provoacă de fapt dezechilibrele intestinale?

De multe ori spun lucrul ăsta: efectiv să vizualizăm o persoană de 60kg. Din aceste 60kg, 2kg sunt bacterii și microbi. 2kg. Gândiți-vă că e o sticlă din acea mare de apă. Asta înseamnă de 10 ori mai multe bacterii decât celule în corpul nostru. Ele trăiesc în noi și noi nu le vedem.

Nu e o cantitate neglijabilă. De la 1 săptămână la alta, se pot schimba ca și ca și tip, ca și număr. Este o luptă continuă între cele patogene și între cele benefice.

Însă ce se întâmplă acolo, în intestin, nu cunoaștem cu adevărat. Însă știm un lucru: sistemul imunitar ține foarte mult de microbiota intestinală.

E-urile din alimente, un pericol pentru întreg organismul

Însă acum, de curând s-a demonstrat că acei emulsifianți care se folosesc în toate produsele acestea semi-preparate și industrializate și ultra-procesate, pentru că ei au capacitatea de a ține apa cu uleiul împreună. Dacă n-am avea emulsifianții ăștia n-am avea o structură cremoasă nici la înghețată, nici la sosuri, nici la produse de patiserie. Deci e un lucru care până acum părea, aș spune banal, nepericulos. 

Toți acești emulsifianți schimbă permeabilitatea mucoasei intestinale, ea devine mai permeabilă și atunci intră în organismul nostru tot felul de agenți nocivi care până atunci erau blocați de bariera intestinală, care era să spunem completă. Ea acum e diluat. Acești emulsifianți au schimbat structura și atunci primim în organism niște particule pe care el bietul, le consideră efectiv străine și declanșează răspuns imun inflamator, anticorpi și implicit ăsta e mecanismul.

Vezi articolul complet pe Spectacola.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Supa-cremă de linte, o mâncare de post plină de energie

Iată o rețetă simplă de mâncare de post, plină de...



Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

20 de ani de metamorfoze pentru cele PATRU zodii afectate de Pluto în Vărsător. „Ce ți-e scris, în frunte ți-e pus!”

Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop azi. Pluto intră în Vărsător. Previziuni pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

freepik.com

Cele PATRU zodii afectate de Mercur retrograd. Strângeți-vă centurile de siguranță!

freepik.com

Zodiile care trebuie să își corecteze greșelile înainte de sfârșitul anului. E timpul să tragă linie!

pixel