26 mai: Ce sărbătoare ortodoxă avem astăzi?
Autor: Astrosens Team
Data actualizării:
Data publicării:
Azi, avem o sărbătoare creștină cu însemnătate.

Sfinţii Apostoli Carp şi Alfeu sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox în ziua de 26 mai.

Sfântul Apostol Carp a fost unul din cei şaptezeci de apostoli, următor şi slujitor al Sfântului Apostol Pavel. S-a nevoit împreună cu dânsul multă vreme în propovăduirea cuvântului lui Hristos, a suferit multe ispite; apoi a fost pus de Sfântul Apostol Pavel episcop în Veria Traciei.

Numit episcop de către Sfântul Apostol Pavel, Sfântul Carp a fost unul dintre cei 70 de apostoli care au propovăduit Evanghelia, murind pentru dreapta credință.
Ca arhiereu în Veria, pe mulţi elini i-a întors de la închinarea de idoli la Hristos Dumnezeu.

"Asemenea, pe iudei, mustrându-i, i-a învăţat să creadă că Hristos Cel răstignit de dânşii este Dumnezeu adevărat şi făcătorul tuturor. După aceea, a fost ucis cu sălbăticie şi cu nemilostivire de ceilalţi iudei ce nu crezuseră, dându-şi sfântul său suflet în mâinile Domnului. Iar cinstitele lui moaşte s-au pus în aceeaşi cetate, de bărbaţi credincioşi şi temători de Dumnezeu" (Vieţile Sfinţilor). (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor")

Slujitor și ucenic al Sfântului Apostol Pavel, ducând scrisorile sale la destinatari, a fost hirotonit episcop chiar de către acesta, pentru Veria Traciei. Ajungând și în Creta pentru predicarea Evangheliei, Sfântul Apostol Carp, fiind unul dintre cei 70 de apostoli, a avut șansa de a-l primi pe Sfântul Dionisie Areopagitul în casa lui și a fost descris de acesta din urmă ca fiind un om cu o minte curată, blând și smerit.

Arătându-i-se Domnul, Sfântul Carp aștepta mereu o încredințare de Sus, înainte de a sluji Sfânta Liturghie. Mustrându-i pe cei care nu credeau în Dumnezeu, i-a convertit pe mulți la dreapta credință, motiv pentru care a fost omorât de iudei. Pentru rugăciunea la sfintele sale moaște, mulți oameni s-au tămăduit de boli.

Canon de rugăciune către Sfântul Apostol Carp, unul din cei şaptezeci

Stih: Sfinte Apostole Carp, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Pe cei ce cu dragoste săvârşesc purtătoarea de lumină, sfinţită şi prealăudată şi preacinstită pomenirea ta, umple-i de dumnezeiasca lumină prin rugăciunile tale apostole. Stih: Sfinte Apostole Carp, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Sursa: AGERPRES (Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Horia Plugaru)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care scapă din orice bucluc financiar

Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care nu trebuie să dea vrabia din mână pentru cioara de pe gard

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care nu trebuie să ceară luna de pe cer

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. O zodie trebuie să înțeleagă că nu i se cuvine totul!

pixel