24 aprilie: Paștele Blajinilor. Ce reprezintă și de ce nu există această sărbătoare în calendarul ortodox?
Autor: Astrosens Team
Data publicării:
Anul acesta, Paștele Blajinilor pică după Sfântul Gheorghe. Cine erau "blajinii"?

Paștele Blajinilor este o sărbătoare religioasă destul de controversată. Deși se consideră a fi creștină, se crede că această zi are și rădăcini păgâne. Din acest motiv, nu este trecută în calendarul creștin ortodox. 

De Paștele Blajinilor, credincioșii merg la mormintele rudelor sau ale celor apropiați de la cimitire, le îngrijesc, iar după slujbă, preoții le sfințesc.

De pe DC News, aflăm și părerea preotului Paul Iulius Negoiță: „Nu căutați în calendar Paștele Blajinilor pentru că nu-l găsiți. Această sărbătoare de pomenire a morților se ține aproape peste tot, dar nu în aceeași zi și nu la fel. (..) Eu țin la această sărbătoare, la această întâlnire pe care o avem cu cei plecați, pentru a face Paștele împreună, pentru a le cânta la morminte Hristos a Înviat! Foarte probabil ca atunci când au plecat cei la care mergem astăzi la mormânt să le fi cântat doar Veșnică pomenire!

Cum nu se pot face pomeniri ale morților în Săptămâna Luminată, în prima luni după această săptămână, ca o descărcare de dor și speranță în Înviere și în revederea de dincolo, oamenii simt nevoia să meargă la morminte și să împartă ceva din belșugul lor pascal. De fapt așa a apărut Paștele Blajinilor.”

Cine sunt blajinii?

De fapt, blajinii au o legendă interesantă. Se spune despre ei că sunt primii oameni de pe pământ, asceți veritabili.

Totodată, sunt incapabili de a face rău, iar termenul de ”blajin” tocmai de aici vine. Preocupările Blajinilor sunt postul și rugăciunile pentru cei vii. Tradițional, Paștile Blajinilor se sărbătorește în lunea de după Duminica Tomii.

O altă tradiţie spune că "blajinii" sunt cei care nu au apucat să treacă marea atunci când Moise a despicat apele sau că sunt suflete ale pruncilor care au murit nebotezaţi. Ei trăiesc în lumea de dincolo, dar păstrează legătura cu lumea noastră, iar în Duminica Tomii sufletele lor sunt slobozite.

Ei sunt miloşi şi devotaţi lui Dumnezeu, dar nu ştiu când sunt Paştile. De aceea, femeile din satele din Banat aruncă pe ape curgătoare curate coji de ouă înroşite, ca să afle şi morţii că este Paşti, dar ei primesc vestea mai târziu, după Săptămâna Luminată, abia în Duminica Tomii.

De Paștele Blajinilor se pomenesc strămoșii pe linia familiei și a comunității.

În localitățile rurale mai mari, precum și în orașele cu mai multe cimitire, sărbătoarea are loc pe parcursul mai multor zile, începând chiar de sâmbătă.

Vezi și: Rugăciunea mamei pentru copiii săi. Ce poți rosti în fiecare zi?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Supa-cremă de linte, o mâncare de post plină de energie

Iată o rețetă simplă de mâncare de post, plină de...



Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

Cele PATRU zodii afectate de Mercur retrograd. Strângeți-vă centurile de siguranță!

freepik.com

Ultima retrogradare a lui Mercur din 2024! Previziuni pentru fiecare zodie și ascendent

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop azi pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară. Zodia care se va chinui să vadă jumătatea plină a paharului

Horoscop de weekend. Taurii primesc înțelepciune, iar Cupidon și Fecioarele fac un pact!

pixel