21 ianuarie: Sfantul Maxim Mărturisitorul. Ce rugăciune e bine să spui azi
Autor: , Astrosens Team | Dată: 21 ian 2023, 15:54
Un mare Sfânt este pomenit astăzi în calendarul creștin ortodox. Ce rugăciune e bine să spui pentru mântuire?

Pe 21 ianuarie, Biserica îl prăznuiește pe Sfantul Maxim Mărturisitorul (580-662).

Sfântul Maxim Mărturisitorul s-a născut în anul 580, în Constantinopol, într-o familie de nobili. A intrat în monahism în mănăstirea Chrysopolis, iar misiunea lui principală a fost de apărare a dreptei credinţe împotriva monotelismului, potrivit crestinortodox.ro.

Adepţii monotelismului susţineau că în Hristos nu a existat decât o singură voinţă şi o singură lucrare: cea dumnezeiască.

Împăratul Heraclius (610-641), accepta să se afirme că în Hristos există o singură lucrare, scopul fiind de a atrage de partea sa teritoriile desprinse din cauza Sinodului IV Ecumenic de la Calcedon: Egiptul, Siria şi Palestina. Însă, a fi de acord cu afirmaţia că în Hristos există o singură lucrare, însemna a fi de acord cu învăţătura că natura umană nu mai persistă în Hristos.

Sfântul Maxim Mărturisitorul este cel care reuşeşte să condamne monotelismul, împreună cu papa Martin. Sunt arestaţi şi trimişi în exil. Papa Martin moare în urma chinurilor la care a fost supus în interiorul temniţei, iar Sfântul Maxim Mărturisitorul, adus în Constantinopol în anul 662, după exilul petrecut în 655, primeşte pedeapsa de a i se tăia limba şi mâna dreaptă. Va muri la puţin timp, în cursul aceluiaşi an şi va fi îngropat în Mănăstirea "Sfântul Arsenie".

Troparul Sfântului Maxim Mărturisitorul

"Îndreptătorule al Ortodoxiei, învățătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu și al curăției, și luminatorule al lumii, podoaba călugărilor cea de Dumnezeu insuflată, Maxim, înțelepte, cu învățăturile tale pe toți i-ai luminat. Lăută duhovnicească, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre."

Vezi şi: Cea mai puternică rugăciune pentru alungarea durerilor de cap

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Cele mai frumoase pisici. Îți vor face ziua mai frumoasă

Pisica este un animal de companie ideal pentru...


Cele mai noi articole

Top citite
Freepik.com

Mesajele astrelor pentru PATRU zodii. Iubire de sine pentru Berbec, dinamism pentru Gemeni. Fecioarele trebuie să delege, Peștii au nevoie de disciplină

https://pixabay.com/

Mesajele astrelor pentru PATRU ZODII. Racii trebuie să aibă grijă la bani, Balanțele la excesul de zel. Săgetătorii pot avea tensiuni cu partenerul, la Capricorni apar negocieri

https://pixabay.com/

Luna Plină în Leu de pe 5 februarie. Daniela Simulescu vorbește despre aspecte copleșitoare și situații tensionate - VIDEO

Freepik.com

Cele PATRU zodii care vor fi afectate de Luna Plină în Leu de pe 5 februarie

Cross parteneri