Arta manipulării! Cum te controlează alții fără să-ți dai seama?
Manipulatorii folosesc tactici...
Potrivit actului normativ din aprilie 20233, Parlamentul României, Ministerul Finanţelor, Ministerul Educaţiei, Banca Naţională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Institutul de Studii Financiare, dar şi alte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale pot organiza de Ziua educaţiei financiare manifestări publice, simpozioane, seminarii, mese rotunde sau alte tipuri de evenimente publice.
Potrivit iniţiatorilor actului normativ "incluziunea financiară are un rol foarte important în creşterea calităţii vieţii cetăţenilor, iar pentru aceasta este nevoie atât de programe de educaţie financiară, cât şi de programe de facilitare a accesului la produse şi servicii financiare.
Deşi România a înregistrat progrese în ultimii ani în domeniul serviciilor financiare, ţara noastră este în continuare pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte nivelul de educaţie financiară şi accesul la unele categorii de servicii şi produse financiare, situaţie accentuată de un decalaj major între mediul urban şi rural în acest domeniu", arată https://ceccarconstanta.ro/.
"Educaţia financiară timpurie este o direcţie strategică de acţiune pentru ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară) şi reprezintă piatra de temelie pentru schimbarea de paradigmă în ceea ce priveşte locul pe care se va situa România, în viitor, în clasamentele ţărilor cu un grad ridicat de educaţie financiară.
Ziua educaţiei financiare va reprezenta un bun prilej de a celebra în fiecare an importanţa acestui domeniu, care are implicaţii fundamentale în dezvoltarea economică a societăţii româneşti", a precizat preşedintele ASF, Nicu Marcu, cu prilejul instituirii acestei zile.
ASF este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 şi aprobată prin Legea 113/2013 pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital, ce contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.
Începând cu anul şcolar 2022-2023, în ciclul gimnazial va fi introdusă educaţia financiară
Educaţia financiară urmăreşte formarea în rândul elevilor a acelor competenţe cu privire la gestionarea resurselor financiare şi adoptarea unor decizii ce au consecinţe financiare pentru viaţa lor, precum şi conturarea unei imagini a modului în care banii sunt percepuţi, cheltuiţi, economisiţi, împrumutaţi, investiţi în societatea de astăzi.
În contextul instituirii Zilei educaţiei financiare, Autoritatea de Supraveghere Financiară, împreună cu Academia de Studii Economice din Bucureşti şi Asociaţia Română a Băncilor, au organizat la 9 iunie 2022, prima ediţie a Forumului Educaţiei Financiare, eveniment desfăşurat sub Înaltul Patronaj al preşedintelui României şi care îşi propune sa fie, an de an, un reper în promovarea programelor de educaţie financiară şi un catalizator al iniţiativelor în acest domeniu. Ediţia a II-a va avea loc pe 11 aprilie 2023, cu ocazia Zilei educaţiei financiare, potrivit https://edutime.ro.
Sursa: AGERPRES (Documentare - Cerasela Bădiţă, editor: Ionela Gavril, editor online: Alexandru Cojocaru)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Manipulatorii folosesc tactici...
Iată o rețetă simplă de mâncare de post, plină de...
Mulți spun că are gust de...
Iată câteva previziuni...
Daniela Simulescu, astrolog DC...
Decembrie promite să fie o...
Astrologul Daniela Simulescu...
2025 se apropie cu pași...